Αμερικανοί προς Κικίλια: Κάντε ό,τι μπορείτε για τη σύλληψη Ξηρού

Το έντονο ενδιαφέρον τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα όσον αφορά το μέτωπο της τρομοκρατίας διετύπωσαν οι υψηλόβαθμοι αμερικανοί παράγοντες στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατά τις διήμερες επαφές του Βασίλη Κικίλια στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, η αμερικανική ηγεσία αναφέρθηκε ονομαστικά στους Χριστόδουλο Ξηρό και Νίκο Μαζιώτη, αλλά και στις τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας μας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη σύλληψη Μαζιώτη. Όσον αφορά τον Ξηρό, οι Αμερικανοί επιδιώκουν διακαώς τη σύλληψή του, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, φέρονται έτοιμοι να τον επικηρύξουν με μεγάλο χρηματικό ποσό σε όσους βοηθήσουν στον εντοπισμό του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ. Ο κ. Χόλντερ εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας, συνεχάρη τον έλληνα υπουργό και τού ζήτησε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την επιτυχή προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα κι ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ολοένα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Επιπλέον, ζήτησε τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων ασφαλείας, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και οι ξένοι μαχητές.

Στον Λευκό Οίκο ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσάρλι Κάπτσιν και Έιβερι Αλφα, ανταλλάσσοντας μαζί τους απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τη συνάντησή του με τη Συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, πρέσβη Τίνα Καϊντανάου.

Την Τρίτη ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ενώ τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστράτηγο Τζέιμς Κλάπερ.
Πηγή: skai.gr