Την Κυριακή θα έχει το ΥΠΕΣ καλή εικόνα για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία

Μέχρι αύριο Κυριακή θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους δήμους της Αττικής από την κακοκαιρία της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΣ. Πρόκειται για τους δήμους Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγ. Ιωάννη Ρέντη - Νίκαιας και Πειραιά.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος θα αποστείλει τα στοιχεία στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ντινόπουλος επισήμανε πως δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη αποζημιώσεων από τους πληγέντες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από έκτακτη ενημέρωση που είχε, για ταχεία αποζημίωση των πληγέντων.

Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, δήλωσε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφειμ Τσόκας.

Πέρα από τις ζημιές σε δεκάδες υπόγεια και ισόγεια, παρασύρθηκαν περισσότερα από 300 οχήματα. Η πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 850 κλήσεις για άντληση υδάτων.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, μετά από πρωινή σύσκεψη, ενώ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Ιλίου και Αχαρνών - Θρακομακεδόνων, μετά από σχετικό αίτημα των δημοτικών Αρχών.

Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο Αχαρνών, διαπιστώθηκε ότι έχει πληγεί σοβαρά το εμπορικό κέντρο της πόλης. Πλημμύρισαν καταστήματα και καταστράφηκαν εμπορεύματα, η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δήμου, έχουν σημειωθεί καθιζήσεις, δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσαβό, τα φρεάτια είχαν καθαριστεί, αλλά η πόλη δεν έχει αντιπλημμυρικά έργα.



Στο Περιστέρι, η λειτουργία του δήμου έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως, σύμφωνα με το δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».

Περίπου 20 υπόγεια και μερικά σπίτια πλημμύρισαν από τη χθεσινή νεροποντή στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Σύμφωνα με το δήμαρχο Νίκο Σαράντη το Καματερό δεν έχει καθόλου δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει πλέον ο δήμος Άγιου Ιωάννη Ρέντη - Νίκαιας. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάσθηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.

Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες ζήτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την περιοδεία του στην Παλαιά Κοκκινιά.

Έκανε λόγο για «πολιτική ολιγωρία και ανευθυνότητα» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα να εκπονηθεί μελέτη και να κατασκευασθεί εδώ και τώρα ένα μεγάλο και αποτελεσματικό αντιπλημμυρικό έργο που θα προστατεύσει και θα θωρακίσει την περιοχή, πριν θρηνήσουμε θύματα.

Σημειώνεται ότι συνεργεία της Πυροσβεστικής, των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν αντλήσεις υδάτων και καθαρισμούς φρεατίων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ