Καταγραφή ζημιών στην Αττική μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί τα συνεργεία των δήμων και των συναρμοδίων υπηρεσιών στο Περιστέρι, στο Ίλιον, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις καταιγίδες της Παρασκευής.

Περισσότερα από 250 οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε 850 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Ρητή διαβεβαίωση για παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γ.γ. πολιτικής προστασίας Σεραφείμ Τσόκας έκανε λόγο για 10 πληγέντες δήμους και 250 με 300 αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών σε κατοικίες και καταστήματα.

Τόνισε ότι μέσα σε 90 λεπτά έπεσαν 136 χιλιοστά βροχής (14 εκατοστά), όταν όλη ημέρα πέφτουν 5 εκατοστά βροχής.

Στην οδό Βαλαωρίτου, στην Παλιά Κοκκινιά, τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να καταπλακώσει το ένα το άλλο.

Στην περιοχή, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, μετέβη χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για να δει από κοντά την κατάσταση. Τόνισε πως δεν υπάρχει τώρα χρόνος για υποσχέσεις, πρέπει να βρεθούμε κοντά στους πολίτες και δεσμεύθηκε ότι η περιφέρεια θα βοηθήσει τους πληγέντες.

https://www.skai.gr/files/1/astelios/ampe/plimmyranight14604897.jpg


«Είμαι σε κατάσταση οργής» τόνισε τον ΣΚΑΪ από το Περιστέρι ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, κάνοντας λόγο για «μπαζωμένα ρέματα». Ο κ. Ντινόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με πολλούς πολίτες μπροστά στην κάμερα του σταθμού μας.

Πληγές μετρούν Δήμοι

Στο Ίλιον πλημμύρισε τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ σούπερ-μάρκετ και αρκετά σπίτια και μάλιστα 10 οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.

Μιλώντας στο σταθμό μας, ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος δήλωσε ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα η τραυματισμοί, προσθέτοντας πως συνεργεία της Πυροσβεστικής σύντομα θα έχουν αντλήσει τα νερά από το πάρκινγκ.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις πρακτικές του παρελθόντος, τη δεκαετία του 1950, όταν με την ανοχη των εκάστοτε κεντρικών διοικήσεων επιτρεπόταν να χτίζονται τα ρέματα.

Σημείωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο που άρχισε πριν 8 μήνες δεν θα υπάρξουν ξανά τόσο μεγάλα προβλήματα.

Για «θάλασσα» και όχι βροχή έκανε λόγο στον σταθμό μας ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Ανέφερε ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν αντικατασταθεί 365 φρεάτια, καθώς ο όγκος του νερού τα πέταξε από τους αγωγούς.

Ζημιές έχουν υποστεί ισόγεια διαμερίσματα, αυτοκίνητα στην Ανθούπολη, κοντά στη Λεωφόρο Θηβών.

Προσπάθεια καταβάλλεται να αντληθούν νερά και από το υπόγειο του γηπέδου του Περιστερίου, καθώς στο σημείο υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ που πρέπει να επαναλειτουργήσει.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 650 κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων ενω βρίσκεται σε επιφυλακή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ