Kαταστροφές από τη νεροποντή - Αποκατάσταση ζημιών όλο το Σάββατο (upd)

Kαταστροφές προκάλεσαν οι νεροποντές της Παρασκευής στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τις προσπάθειες των αρχών να αποκατασταθούν οι ζημιές να συνεχίζονται αδιάκοπα όλο το Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτό, αργά την Παρασκευή το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε οργισμένος για τις πλημμύρες, ήταν προγραμματισμένο να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, με στόχο τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ακολούθησαν διαδοχικές επικοινωνίες του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τις προαναφερθείσες επαφές, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε σχετικά με τις καταστροφές που έχουν γίνει και συζήτησε στην κατεύθυνση να υπάρξει η ταχύτερη και η καλύτερη δυνατή φροντίδα και αποκατάσταση των πληγέντων, να συνεχιστεί και να ενταθεί η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Κυρίως στα δυτικά προάστια, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και πολλά είναι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Άλλα οχήματα εγκλωβίστηκαν σε σημεία όπου είχαν συσσωρευτεί νερά, και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν οδηγοί.

«Είμαι σε κατάσταση οργής» τόνισε τον ΣΚΑΪ από το Περιστέρι ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος κάνοντας λόγο για «μπαζωμένα ρέματα». Ο κ. Ντινόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες πολλών πολιτών μπροστά στην κάμερα του σταθμού μας. 

Τις 600 ξεπέρασαν οι κλήσεις για βοήθεια προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της έντονης βροχόπτωσης που συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε περιοχές του Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου και του Περιστερίου. Οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, την Παλαιά Κοκκινιά, τη Νίκαια, το Αιγάλεω και τον Κορυδαλλό, όπου σε πολλά σημεία συσσωρεύτηκαν ύδατα. Αρκετές ήταν οι κλήσεις και για μετακινήσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο τριώροφο υπόγειο πάρκιγγκ του σουπερμάρκετ στην οδό Θηβών στο Ίλιον. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σουπερμάρκετ, κατά την ώρα της πλημμύρας υπήρχαν 12 αυτοκίνητα μέσα στο πάρκινγκ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αναφορά σε εγκλωβισμένο άτομο. Οι προσπάθειες άντλησης υδάτων θα συνεχιστούν όλο το βράδυ.

Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζανέτος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν αναζητείται κάποιος αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι όλα θα είναι καλά όταν αντληθούν τα νερά.» «Λόγω των πλημμυρών στα σπίτια, έχουμε εγκαταστήσει ήδη σε ξενοδοχεία 10 οικογένειες» τόνισε.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 70 οχήματα, αλλά όπως επισημαίνουν από την Πυροσβεστική θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να αποκασταθούν τα προβλήματα.

Ακόμα ένα όχημα της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο ΤΕΙ Αιγάλεω, καθώς υπάρχει κλήση για πλημμυρισμένο υπόγειο. Τα προβλήματα επικεντρώνονται αυτή την ώρα σε Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές και Μενίδι με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε αντλήσεις υδάτων.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετέβη στη Νίκαια που έχει πληγεί σοβαρά από τις καταστροφές, ενώ δήλωσε ότι «αυτή την ώρα δεν περισσεύει χρόνος για αντιπολίτευση, δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για έργα».

Σοβαρά προβλήματα έχουν όμως δημιουργηθεί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη έχει καθυστέρηση στο Μενίδι 1 ώρα και 40 λεπτά λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλάβρυτα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ