Πρόταση για αναστολή της μετεγκατάστασης των Ρομά & κατεδάφιση μη κατοικήσιμων κτιρίων

Την αναστολή της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο στο όρος Πατέρας στα Μέγαρα προτείνει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, δίνοντας χρονικό όριο 4 έως 6 μηνών για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση, σήμερα Τρίτη δε θα γίνει καμία κατεδάφιση, ενώ την Τετάρτη θα κατεδαφιστούν τα αυστηρώς μη κατοικήσιμα κτίσματα.

Ο κ. Αγγελάκας, δεσμεύεται η αποκεντρωμένη διοίκηση, ο δήμος Χαλανδρίου, η περιφέρεια Αττικής και οι Ρομά να βρουν κάποια περιοχή την οποία θα αποφασίσουν από κοινού για τη μετεγκατάσταση των Ρομά.

Αυτή την ώρα ο εκπρόσωπος των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης συζητά με τα μέλη του καταυλισμού την πρόταση, προκειμένου να εξετάσουν αν θα την κάνουν αποδεκτή ή όχι.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος φέρεται να ζήτησε να μην επέμβουν σήμερα Τρίτη οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, φέρεται να συμμερίζεται και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.



«Αναμένουμε μια δέσμευση των εκπροσώπων των Ρομά στην πρόταση μας να κατεδαφιστούν σήμερα, ή την Τετάρτη, 12 ακατοίκητα παραπήγματα του καταυλισμού τους στο Χαλάνδρι» τόνιζε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο γγ. αποκεντρωμένης Διοίκησης.  

Ο κ. Αγγελάκας πρόσθεσε ότι έχει γίνει πρόταση και στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο να πει πού επιθυμεί να μετεγκατασταθούν οι Ρομά του Δήμου.

Ανένδοτοι ήταν νωρίτερα οι Ρομά στην κατεδάφιση, έστω και μέρους, των παραπηγμάτων. Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κίνηση στη Μεσογείων, με τους Ρομά να έχουν ανάψει φωτιές, και να έχουν πετάξει κάδους στο δρόμο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση... Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε το υποκατάστημά της στη Μεσογείων, απέναντι από το σταθμό του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, υπό το φόβο επεισοδίων. 


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ