Έρχονται ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Με ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές θα γίνονται μεταβιβάσεις ακίνητης περιούσιας από τον επόμενο μήνα, καταργώντας τη φυσική παρουσία και το χαρτί, καθώς η συμβολαιογραφική πράξη θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στα κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα τηρούν στο εξής τα αρχεία των πράξεων μεταβίβασης. Στην πιλοτική φάση του προγράμματος, για το οποίο συνεργάστηκαν ΥΠΕΚΑ, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Οικονομικών, μετέχουν 50 συμβολαιογράφοι από Αθηνά, Πειραιά, Νησιά του Αιγαίου και Δωδεκάνησα με προοπτική, στους επόμενους μήνες το πρόγραμμα να επεκταθεί χωρικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και να συμβληθούν στο πρόγραμμα όλοι οι συμβολαιογράφοι.

Η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ, που θα αναλάβει πλέον διευρυμένο ρόλο, διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας

Ο Υπ. Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε τα ψηφιακά συμβόλαια σημαντική Διοικητική Μεταρρύθμιση. Από τις αρχές του 2016, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε κάθε πολιτη που θα μπορεί να ενημερώνεται και να διασφαλίζει την περιούσια του, ενώ το δημόσιο θα μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά την περιούσια του από καταπατήσεις. Επίσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν σε μεταβίβαση δημόσιας περιούσιας. Τέλος οι επενδύτες θα μπορούν να ενημερώνονται υπεύθυνα που μπορούν να κάνουν τι.

Για την ώρα, ψηφιακή καταγραφή θα γίνεται για τα νέα συμβόλαια και μεταβιβάσεις, όμως ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πώς το δεύτερο βήμα θα είναι η πλήρης ψηφιακή καταγραφή όλων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφυλίδου, Newsdesk ΣΚΑΪ