Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, απαντά το ΥΠΕΞ στον Νταβούτογλου

Απάντηση στην πρόσκληση που απηύθυνε ο νέος τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να επισκεφτούν μαζί τα κατεχόμενα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει πως εναπόκειται στην Τουρκία να «συμβάλει στην επίτευξη λύσης» αναλαμβάνοντας «ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος».

Η Αθήνα τονίζει πως η Άγκυρα πρέπει να δώσει λύση «στην ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα υποστηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» με βάση πάντοτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ