Κλείσιμο

ΣτΕ: 2 μήνες προθεσμία στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της απόφασης για τους ενστόλους (pdf)

Αναλυτικά η απόφαση του ΣτΕ ΕΔΩ 

Προθεσμία δύο μηνών παρέχει στο υπουργείο Οικονομικών το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση για τις περικοπές των ενστόλων.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ενστόλων στην Ειδική Επιτροπή του ΣτΕ που ασχολείται με τη συμμόρφωση της διοίκησης στις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι οι ένστολοι έχουν δικαιωθεί με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε τις περικοπές στους μισθούς τους και επανέφερε τις αποδοχές τους στο ύψος που ήταν τον Αύγουστο του 2012.

Από εφέτος θα αρχίσει να υλοποιείται η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ένστολων, χωρίς, πάντως, να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ανέφερε νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως ανέφερε
 ο υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η μελέτη για τα μισθολογικά των ένστολων, η οποία, κατά με τον ίδιο, «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του ΣτΕ, για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο. Αλλά, πλήρης αποκατάσταση (σ.σ. στο επίπεδο του Ιουλίου 2012) δεν μπορεί να γίνει».

Όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών (Αύγουστος 2012- Αύγουστος 2014), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από το επόμενο έτος, όμως λογιστικά το συνολικό κόστος θα εγγραφεί το 2014.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Newsdesk ΣΚΑΪ