Μήνυμα Μάξιμου εν μέσω αντιφασιστικών συγκεντρώσεων στην ορκωμοσία στα Ιωάννινα

Σαφή μηνύματα προ πολλές πλευρές έστειλε κατά την σύντομη παρέμβασή του στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

«Πρέπει να ακούμε τις αγωνίες του λαού, ακόμη και εάν είναι λάθος ή εκφράζονται με λάθος τρόπο, γιατί έτσι μαθαίνουμε και από τα λάθη. Να φροντίσουμε να εξαλείψουμε ακραία φαινόμενα, τα οποία γεννιούνται ακριβώς επειδή δεν κάνουμε εμείς καλά την δουλειά μας και με πρώτους τους δεσποτάδες και τους παπάδες.

»Αν κάναμε εμείς καλά την δουλειά μας, θα ήταν ο κόσμος καλύτερος. Με την εκκλησιαστική αγάπη, το εκκλησιαστικό πνεύμα και την συνεργασία, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει μέλλον [...] Οι άλλοι που μας εκμεταλλεύονταν και μας εκμεταλλεύονται, κάνουν την δουλειά τους, εμείς δεν την κάνουμε σωστά», σημείωσε ο κ. Μάξιμος.

Η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου έγινε στις 10:00 το πρωί και ενώ έξω από την Περιφέρεια, παρουσία και αστυνομικής δύναμης, ομάδες αντιεξουσιαστών ,της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ φώναζαν συνθήματα αντιδρώντας στην συμμετοχή δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην Περιφέρεια, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων προχώρησε προς το μέρος των συγκεντρωμένων οι οποίοι του υπενθύμισαν τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ήπειρο τον καιρό της κατοχής. Ο ίδιος τους ανέφερε την δική του συμβολή στις κινητοποιήσεις εναντίον Χρυσαυγιτών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα.

Μικροεπεισόδειο σημειώθηκε μετά την λήξη της τελετής όταν ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης στηριζόμενης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Ζάψας, διαμαρτυρήθηκε γιατί μέρος των διαδηλωτών συμπεριέλαβε στα συνθήματα εναντίον των Χρυσαυγιτών και το όνομά του.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποσχέθηκε πως οι προσπάθειες, έσα σε δύσκολες συγκυρίες ,για να προωθηθούν ζητήματα που αφορούν την περιοχή θα συνεχιστούν και την επόμενη πενταετία.

H επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, μετά τον πολιτικό όρκο σημείωσε: «Σήμερα, με ειλικρινή σεβασμό στην παράδοση, την φιλοσοφία, την πνευματικότητα και τον κοινωνικό ρόλο της θρησκείας, επιλέξαμε να τονίσουμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά του ρόλου του εκλεγμένου συμβούλου και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης [...] Ο ρόλος του συμβούλου είναι πολιτικός, η δουλειά μας τα επόμενα χρόνια στο Περιφερειακό συμβούλιο θα είναι πολιτική και γι’ αυτά θα κρινόμαστε από τους συμπολίτες μας Ηπειρώτες καθημερινά στη διάρκεια της θητείας μας, τόσο σαν συλλογικότητες όσο και ατομικά.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Όλυ Τσουμάνη και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασής Νίκος Ζήκος, και με θρησκευτικό οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.
Πηγή: Γιώργος Γκόντζος