Ρακιντζής: Οσμή σκανδάλου στον Υμηττό

Οσμή κακοδιαχείρισης και διασπάθισης κονδυλίων από τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) ερευνά, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την έκδοση πορίσματος (Ιούνιος 2014) του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή. Ο φάκελος έχει αποσταλεί και στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων.

Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που φτάνουν μέχρι και τα 69.000 ευρώ συν ΦΠΑ για εργασίες όπως βοτάνισμα, σκάλισμα 11.204 δενδρυλλίων, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που όλες αφορούν το ίδιο ποσό, 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ για το 2012, απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών φύλαξης και ίδια καταβαλλόμενα ποσά αμοιβών, περίπου 27.000 ευρώ για χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία δεν προβλέπονται για τους συνδέσμους των ΟΤΑ, είναι μερικά από τα ευρήματα του κ. Ρακιντζή. Το όλο θέμα εκκρεμεί ήδη ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ, ο οποίος απαρτίζεται από 33 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ή δημάρχους με πληθυσμιακή αναλογία όλων των Δήμων μελών, ενώ πρόεδρός του είναι ο δήμαρχος Βύρωνα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κ. Ρακιντζή, όλες οι αμοιβές των συμβάσεων παροχής υπηρεσίας για το 2012 είναι στο ανώτατο όριο, δηλαδή στα 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Μεταξύ των ευρημάτων του κ. Ρακιντζή είναι ότι το 2008 ο ΣΠΑΥ, επικαλούμενος εξαιρετικές περιστάσεις, οι οποίες συνίστανται στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προέβη σε διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων για σύμβαση υποέργου 800.000 ευρώ που αφορούσε σε πυροπροστασία, πυρόσβεση και άρδευση περιαστικής δασικής περιοχής.

Μάλιστα συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τον ΣΠΑΥ είχε και δημοτική σύμβουλος Βύρωνα και παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις είναι νόμιμες, αφού πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο δήμαρχος Βύρωνα, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να συνδέεται με το νομικό πρόσωπο του Συνδέσμου με οποιαδήποτε μορφής εργασίας ή σχέση παροχής υπηρεσιών και μάλιστα με την καταβολή ιδιαίτερα υψηλής αμοιβής για 3-4 μήνες, 12.500 ευρώ περίπου συν ΦΠΑ, με τρεις συμβάσεις ανά έτος». 

Περισσότερα στην Καθημερινή
Πηγή: skai.gr