Ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία από τον κινεζικό κολοσσό Fujian

Το έντονο ενδιαφέρον του κινεζικού ναυπηγοκατασκευαστικού κολοσσού Fujian Shipbuilding Industry Group να εξετάσει τη διεύρυνση της συνεργασίας του με ελληνικά ναυπηγεία και ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της επιχείρησης Ζάο  Τζίντζιε, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη τα ναυπηγεία Ελευσίνας, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο.

Ο κ. Τζίντζιε επισήμανε πως οι κινεζικοί όμιλοι αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, με την απαραίτητη τεχνογνωσία, στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος σημείωσε πως οι έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στη Κίνα.

Παράλληλα, στάθηκε σε δύο ακόμα πιθανούς τρόπους σινο-ελληνικής συνεργασίας, με κύρια πρόταση την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων που προσφέρουν κινεζικές τράπεζες σε έλληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται εν μέρει στην Κίνα και εν μέρει σε ελληνικά ναυπηγεία.

Επιπλέον ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ένα εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας, σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους έλληνες προμηθευτές εξοπλισμού.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης