Στην Ελλάδα οι 186 έλληνες και αλλοδαποί πολίτες που βρίσκονταν στη Λιβύη

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 186 ελλήνων και αλλοδαπών υπηκόων που βρίσκονταν στην Τρίπολη της Λιβύης.  Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά (ακτή Ξαβερίου) η φρεγάτα «Σαλαμίς», που μετέφερε από τη φλεγόμενη λιβυκή πρωτεύουσα τους πολίτες που είχαν εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθούν από το πεδίο των εμφύλιων μαχών στη χώρα. Όλοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Πρόκειται για:

- 87 Έλληνες
- 13 Κύπριους
- 12 Βρετανούς
- 79 Κινέζους
- 1 Ρωσίδα
- 1 Αλβανό

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη, οπότε το ελληνικό πολεμικό πλοίο έφτασε ανοιχτά του λιμανιού Τρίπολης, με ομάδα των ΟΥΚ να εγκαθιστά περίμετρο ασφαλείας για τη δημιουργία σταθμού επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της από τη χώρα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε η λειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λιβύη.

Με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη φιλοξενία των αλλοδαπών υπηκόων και για την αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Η φρεγάτα επέστρεψε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Τους κινέζους πολίτες υποδέχθηκε στον Πειραιά ο πρέσβης της χώρας Zou Xiaoli, ο οποίος συνεχάρη τον πλοίαρχο του πλοίου και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση γα τον απεγκλωβισμό των συμπατριωτών του από τη λιβυκή πρωτεύουσα. Παράλληλα, ομάδα κινέζων πολιτών είχε αναρτήσει πανό με το οποίο ευχαριστούσε την Ελλάδα. 

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, για τη βοήθεια που προσέφεραν στους Κύπριους υπηκόους, κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ