Απάτη-μαμούθ ύψους 1,3 εκ. ευρώ με 17 συλλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα

Απάτη-μαμούθ ύψους σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλυψε, μετά από πολύμηνη έρευνα, η Οικονομική Αστυνομία σε περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.

Στόχοι της έρευνας ήταν η Γνωμοδοτική Επιτροπή της περιφέρειας και μία εταιρεία, που έλαβε το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ με τη μορφή δημόσιων και κοινοτικών επιδοτήσεων (2000 - 2001), στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Συνολικά συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, η εισηγήτρια και τα 13 μέλη της Επιτροπής, αλλά και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Οι δύο εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες ανέλαβαν την υποχρέωση να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας που θα απασχολούσε 30 εργαζόμενους, όμως η μονάδα δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε απασχόλησε κανέναν υπάλληλο.

Παρά ταύτα, το 2004, η Γνωμοδοτική Επιτροπή ενέκρινε τη μεταβίβαση του 75% των μετοχών της εταιρείας στους δύο ιδιώτες, χωρίς να ελέγξει αν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους.

Η ζημιά για το Δημόσιο υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της απιστίας σχετικής με την Υπηρεσία και της παράβασης του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, καθώς και της συνέργειας σε απιστία και της απάτης από κοινού.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για τα ανωτέρω αδικήματα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ