Κλείσιμο

Νέα παράταση στην υπόθεση έκδοσης της Αντωνίας Ηλία

Σε νέα δίκη στο Εφετείο του Λονδίνου παραπέμφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η υπόθεση έκδοσης της Αντωνίας Ηλία, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών που κατηγορείται για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε την έκπτωση των τεσσάρων πρώτων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σε βάρος της, από τη στιγμή που έχουν ακυρωθεί και στην Ελλάδα.

Ως προς το πέμπτο και «πιο περίπλοκο» ένταλμα, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο αποφάσισε να διεξαχθεί νέα ακροαματική διαδικασία που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές, θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, έκρινε πως το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που τη βαραίνει δεν έχει ακριβή αντιστοιχία στο βρετανικό δίκαιο και επομένως δε συνιστά αδίκημα που δικαιολογεί την έκδοση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η παράβαση καθήκοντος συνιστά μόνο μία από τις δύο ομάδες πλημμελημάτων που περιέχονται, μαζί με κακουργηματικές πράξεις, στο πέμπτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Υπενθυμίζεται ότι η κα Ηλία έχει καταδικαστεί ερήμην για τα πλημμελήματα που της προσάπτονται, ενώ για τα κακουργήματα η δίκη της εκκρεμεί.

Η ημερομηνία της νέας δίκης στο Λονδίνο θα οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο