Φάμπρικες παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων έσπασε η Αστυνομία

Κυκλώματα παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων εξιχνίασε η διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει η εμπλοκή πέντε ελλήνων παραγωγών βαμβακιού στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και δύο ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων και οκτώ αγροτών από το νομό Κιλκίς.

Οι πέντε βαμβακοπαραγωγοί, από το 2006 έως το 2012, προκείμενου να λάβουν παράνομα ενισχύσεις, δήλωναν στον αρμόδιο οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 370 στρεμμάτων, για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να δικαιολογήσουν τη νόμιμη κατοχή τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας, στα οποία δεν συμπλήρωναν την πραγματική θέση των γεωτεμαχίων, ούτε και τα ακριβή στοιχεία των συμβαλλομένων μερών.

Μόνο για το 2011 η ζημία ανέρχεται στα 30.000 ευρώ ενώ η συνολική ζημία που υπέστη το Δημόσιο κατά την περίοδο 2006-12 δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.

Όσον αφορά την υπόθεση στο Κιλκίς, ανακαλύφθηκε πως οι δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις χορηγούσαν στους οκτώ αγρότες πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων, χάρη στα οποία οι καλλιεργητές έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις ύψους 83.755,58 ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ