Σε δυο χρόνια ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων

Σε δυο χρόνια θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων
που είχε παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό πριν από 14 χρόνια. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο αρχηγός του ΠΝ ο οποίος πρόσφατα επιθεώρησε το ναυτικό κλιμάκιο στο Σκαραμαγκά που διαχειρίζεται πλέον το πρόγραμμα ναυπήγησες και εκσυγχρονισμό των υποβρύχιων.

Ως γνωστόν, το ελληνικό δημόσιο μέχρι τώρα έχει πληρώσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την απόκτηση τεσσάρων νέων υποβρύχιων και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων. Μέχρι σήμερα το ΠΝ έχει παραλάβει μόνον το υποβρύχιο Παπανικολής.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται όπως εκτιμούν πήγες του ΠΝ, ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος να είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης μεταξυ του ελληνικού δημοσίου, της κατασκευάστριας εταιρείας, και τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων. Όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph το ελληνικό δημόσιο έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Επιδιαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αιτούμενη αποζημίωση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems και Abu Dhabi Order για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων που παραγγέλθηκαν από αυτές.

Η εφημερίδα
επικαλείται έγγραφο 200 σελίδων που έχει σταλεί στο δικαστήριο, στο οποίο αναφέρεται ότι το διεθνές κύρος της Ελλάδας και η θέση της στο ΝΑΤΟ υπονομεύθηκαν από την αδυναμία έγκαιρης προμήθειας των υποβρυχίων.


Πηγή: Κώστας Αλατζάς, Newsdesk ΣΚΑΪ