Στα τέλη Ιουλίου η απόφαση έκδοσης ή μη του ζεύγους Γριβέα - Βάτσικα

Για το τριήμερο 22-24 Ιουλίου οριστικοποιήθηκε η εκδίκαση του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση από τη Βρετανία των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κατά τη σύντομη εμφάνιση του συνηγόρου του ζεύγους στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο του Γουέστμινστερ το πρωί της Δευτέρας, ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση ενημέρωσε ότι η υπεράσπιση του έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για την υπόθεση, κατόπιν επαφών και με τις ελληνικές αρχές.

Η κατηγορούσα αρχή, δηλαδή η Εισαγγελία του Λονδίνου που ενεργεί εκ μέρους των ελληνικών αρχών, κλήθηκε να μελετήσει τα έγγραφα ώστε να προβεί σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ή να συνδράμει στη συλλογή από την Ελλάδα όποιων άλλων εγγράφων ζητήσει η υπεράσπιση έως τις 7 Ιουλίου. Οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών θα πρέπει να έχον ολοκληρωθεί έως τις 14 Ιουλίου, ώστε να αρχίσει η εξέταση της υπόθεσης στις 22.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των Γριβέα-Βάτσικα Μπεν Μπράντον κλήθηκε να δώσει ακόμα μία φορά το περίγραμμα των επιχειρημάτων της υπεράσπισης κατά της έκδοσης. Αρχικά ανέφερε πως τα αδικήματα που καταλογίζονται στους πελάτες του, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δε στοιχειοθετούν αδίκημα στην Αγγλία, οπότε, όπως σημείωσε, η απόφαση δε θα πρέπει να δικαιώνει το ελληνικό αίτημα έκδοσης.

Ως δεύτερο επιχείρημα ο Βρετανός δικηγόρος προέβαλε τις «αποτροπιαστικές» συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα, κάτι που θα έβαζε σε κίνδυνο αμφότερους τους πελάτες του, όπως σημείωσε. Το τρίτο επιχείρημα της υπεράσπισης έχει να κάνει με την προοπτική δίκαιης δίκης για τον Κυριάκο Γριβέα και την Αναστασία Βάτσικα. Κατά τον κ. Μπράντον, ο προδικαστικός χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές «έχει προκαταλάβει ανεπανόρθωτα» την προοπτική μίας δίκαιης δικαστικής αντιμετώπισης του ζεύγους.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε τέλος την αρχή της «δυσανάλογης παρεμβολής», θεωρώντας πως στην απόφαση για την έκδοση ή μη των κατηγορουμένων θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο μεγάλος βαθμός αναστάτωσης στον οικογενειακό βίο τους, συγκεκριμένα ως προς τα δύο παιδιά του ζεύγους.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, παρόντες κατά την ακροαματική διαδικασία στα τέλη Ιουλίου θα είναι και δύο ειδικοί στο θέμα των συνθηκών κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο