Κλείσιμο

Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη

Τριάντα-οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Πέμπτη από το θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη, ενός εκ των επιφανέστερων και σημαντικότερων αγωνιστών κατά της δικτατορίας.

Στις 13 Αυγούστου του 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, καθώς ο δικτάτορας κινούταν μεταξύ του Λαγονησίου και της Αθήνας. Η απόπειρα απέτυχε και ο Παναγούλης συνελήφθη.

Πριν την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου ο Παναγούλης υπηρετούσε ως αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου λιποτάκτησε από το στράτευμα και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο, προκειμένου να καταστρώσει το σχέδιό του.

Μετά τη σύλληψή του φυλακίστηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, προτού καταδικαστεί δις εις θάνατον από στρατοδικείο. Η εκτέλεσή του ωστόσο ματαιώθηκε μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Αφέθηκε τελικά ελεύθερος τον Αύγουστο του 1973, στο πλαίσιο της γενικής αμνηστίας που έδωσε η Χούντα στους πολιτικούς κρατούμενους. Αναχώρησε άμεσα για την Ιταλία.

Στην μεταπολίτευση, ο Παναγούλης πολιτεύεται και εκλέγεται βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές του 1974.

Σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 36 ετών σε αμφιλεγόμενο τροχαίο δυστύχημα την Πρωτομαγιά του 1976, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ