Το λούνα παρκ λειτουργούσε αυθαίρετα

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, γεννά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου, με αφορμή τον θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του, χθες, το απόγευμα σε λούνα παρκ στην συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.

Τα ερωτήματα για τον Δήμο αμείλικτα, αφού όπως αναγνωρίζεται στο Δελτίο Τύπου, το λούνα παρκ λειτουργούσε αυθαίρετα, χωρίς άδεια εγκατάστασης και μάλιστα εν γνώσει των Υπηρεσιών του Δήμου.

Η ανακοίνωση είναι αποκαλυπτική:

- η εταιρεία «HAPPY FUN ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, άδεια εγκατάστασης στο πάρκο.

- η άδεια δόθηκε με την 299/30-10-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και

- 15-11-2013 υπογράφηκε μεταξύ Δήμου και εταιρίας, το συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου.

Κι εδώ αρχίζουν οι ευθύνες του Δήμου και των Υπηρεσιών του, αφού η εταιρία στην οποία παραχώρησαν την έκταση, ουδέποτε κατέθεσε φάκελο – αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, για την έκδοση άδειας εγκατάστασης.

Παρ΄ όλα αυτά το λούνα παρκ συνέχιζε την λειτουργία του, χωρίς άδεια εγκατάστασης, εν γνώσει του Δήμου, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους (όπως δυστυχώς τραγικά επιβεβαιώθηκε) για τα παιδιά που το επισκέπτονταν.

Και πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου, ότι η επίκληση του γεγονότος «ουδέποτε εκδόθηκε από τον Δήμο άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας» δεν αποσοβεί τις όποιες ευθύνες έχουν και ήδη διερευνά η Δικαιοσύνη.

Γιατί υπάρχει ένα αμείλικτο ερώτημα: αφού γνώριζαν ότι δεν υπάρχει άδεια, γιατί δεν προχώρησαν σε άρση της παραχώρησης;

Αναζητήσαμε τον δήμαρχο, κ. Χρήστο Κορτζίδη, προκειμένου να του θέσουμε το απλό ερώτημα, γιατί δεν προχώρησαν σε άρση της παραχώρησης του χώρου, αφού γνώριζαν ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο υπάλληλο, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατόν. Μοναδική επικοινωνία, με υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών, που δήλωσε ότι η Υπηρεσία της δεν έχει αρμοδιότητα, παραπέμποντάς μας, στην Οικονομική Υπηρεσία, που μισθώνει τους χώρους. Επικοινωνήσαμε και με την συγκεκριμένη Υπηρεσία, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν μαζί μας, λέγοντας πως ότι είχαν να πουν το είπαν στην Αστυνομία.

Ευθύνες ωστόσο, έχει και η κεντρική εξουσία, αφού μέχρι το 2012 για οποιαδήποτε τέτοια εγκατάσταση, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματία έπρεπε να καταθέσει στην οικεία Πολεοδομία, τεχνική έκθεση και μετά την έγκρισή της να χορηγηθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας (άρθρο 19 του ΓΟΚ ΄85).

Ποινική δίωξη σε βάρος τριών υπαλλήλων του μοιραίου λούνα παρκ

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη σε βάρος του ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του λούνα παρκ στο Ελληνικό, και των δύο υπαλλήλων.

Με εντολή του εισαγγελέα, η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Ο συνήγορος του Ιταλού υποστήριξε ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφάλειας και ότι ο φουσκωτός κύλινδρος όπου βρίσκονταν τα παιδιά ήταν δεμένος, αλλά ο δυνατός αέρας τα έσπασε όλα.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι είναι υπό κράτηση, μέχρι να απολογηθούν αύριο, Τρίτη.

Σήμερα επίσης παραδόθηκε και συνελήφθη αμέσως ο ιδιοκτήτης του Λούνα παρκ.

Για σοβαρά ερωτηματικά, κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: του Δημήτρη Λάππα