Κλείσιμο

Μεϊμαράκης: Η Βουλή δεν καθυστερεί τις άρσεις ασυλίας χρυσαυγιτών

Απαντητική επιστολή στις Ανακρίτριες του Εφετείου Αθηνών κ.κ. Κλάπα – Χριστοδουλέα Ιωάννα και Δημητροπούλου – Ανδρεάδου Μαρία για την υπόθεση των άρσεων ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών, απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης γνωστοποιώντας ότι η Βουλή πράττει σύμφωνα με το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και ότι οι διαδικασίες συνεχίζονται.

Απαντώντας στις δύο ανακρίτριες -που με επιστολή τους ζητούσαν επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, επικαλούμενες το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της βραδύτητας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που μπορεί να επηρεάσουν και την προσωρινή κράτηση των υποδίκων της Χρυσής Αυγής- ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαιώνει ότι η Βουλή εξετάζει τα αιτήματα για άρση της ασυλίας των εν λόγω βουλευτών «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και την αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία».

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ότι « το αίτημα αφορά σε μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου, κλπ. Η εξέταση του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας, για ένα έκαστο των βουλευτών, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας».

Επίσης, υπενθυμίζει ότι ήδη η Ολομέλεια έχει αποφανθεί « και χορήγησε την αιτηθείσα άδεια δίωξης κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος για τους βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτη - Αβράμη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο και Δημήτριο Κουκούτση» ενώ σημειώνει τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα -η οποία σημειωτέον αναστέλλει την προθεσμία αποφάνσεως της Βουλής-, ενώ «είθισται να επέρχεται διακοπή εργασιών και την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών ή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση». Κατόπιν όλων αυτών ο Ευάγγελος ΜεΪμαράκης δηλώνει ότι «Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές και θα σας γνωρίζω την έκβαση της διαδικασίας για έκαστη περίπτωση».

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας των προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά, Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά και του διαγραφέντα Στάθη Μπούκουρα, καθώς και των Αντώνη Γρέγου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Κώστα Μπαρμπαρούση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, του Νίκου Μίχου για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης και του ανεξάρτητου Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες , στόχος της Βουλής είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας των χρυσαυγιτών από την Ολομέλεια μέχρι τις 9 Μαΐου που θα διακόψει τις εργασίες της ενόψει των εκλογών, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό για όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους η επιτροπή δεοντολογίας εισηγείται την άρση της ασυλίας τους, η διαδικασία θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Εξάλλου, εκκρεμεί και απάντηση της εισαγγελίας φυλακών για το εάν θα παραστούν στην ολομέλεια οι προφυλακισμένοι ακροδεξιοί βουλευτές και σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, θα ληφθεί υπόψη η κατάθεση που ήδη έχουν δώσει.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου