Κλείσιμο

Αθώοι οι 9 σχολικοί φύλακες για τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Αθώους έκρινε το E' Τριμελές πλημμελειοδικείο τους 9 σχολικούς φύλακες που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2013 μέσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εννέα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, ζητώντας ραντεβού με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιμετώπιζαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες ωστόσο, όπως τόνισε η εισαγγελέας «δεν προέκυψαν, τουλάχιστον για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους. «Δεν είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι απώθησαν τους αστυνομικούς, ούτε προέκυψε κάποια όχληση των εργαζομένων στο υπουργείο», συμπλήρωσε η εισαγγελέας.

Κανένα βίαιο περιστατικό δεν αντελήφθη η καθαρίστρια του υπουργείου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας. «Ήδη είχαν εισέλθει κάποια άτομα στο υπουργείο από τις 06:20 το πρωί, πριν αρχίσουν να εργάζονται οι υπηρεσίες. Ένας νεαρός αστυνομικός κάλεσε στον πανικό του τα ΜΑΤ. Όταν έφτασαν οι δυνάμεις ασφάλειας, άνοιξαν τα ρολά για να εισέλθουν οι αστυνομικοί, και τότε μπήκε μέσα στο υπουργείο πολύς κόσμος».

Με δάκρυα στα μάτια απολογήθηκαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγόριες και απέδωσαν την αγανάκτησή τους «στο άδικο που τους έπνιγε. Πέντε μήνες σε διαθεσιμότητα και πλέον είμαστε απολυμένοι. Όλους τους μήνες ο Μητσοτάκης ποτέ δεν μας δέχτηκε».

Σαν μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σχολικών φυλάκων Δημήτρης Μπαστάς και ο Θέμης Μπαλασόπουλος.

Για «απαράδεκτη ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων» έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης, κ. Μπουκουβάλας και Τσίπρα.

Με την αναγγελία της αθωωτικής απόφασης, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να συνιστά ψυχραιμία και σύνεση σε μελλοντικές διαμαρτυρίες.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός