Κλείσιμο

Βρούτσης: Διατηρούνται οι τριετίες - Επανάσταση στο ασφαλιστικό ο "ΑΤΛΑΣ"

Διατηρείται ο θεσμός των τριετιών όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι απο τον Ιούνιο καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας, με την εφαρμογή του συστήματος ΑΤΛΑΣ απο το υπουργειο Εργασίας, ενω απο το Νοέμβριο όλοι όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1994 θα μπορούν να βλέπουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο διαδίκτυο.

Ο κ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, έκανε λόγο για «πραγματική επανάσταση και θεμελιακή αλλαγή στη λειτουργία του ασφαλιστικού» και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική για το υπουργείο Εργασίας». «Πρόκειται για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του διοικητής του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) Τάσος Παπανικολάου σημείωσε ότι δεν αναμένονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για το 2014.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται, τόσο οι άμεσα, όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

- Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.

- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων. Η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.





Πηγή: Γιάννης Καντέλης, Newsdesk ΣΚΑΪ