Ένσταση συνταγματικότητας από τον υπάλληλο ΥΠΕΚΑ που εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας

Ένσταση αναφορικά με τη συνταγματικότητα του κατηγορητηρίου κατέθεσε ο συνήγορος του υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ που απολογείται σήμερα Κυριακή για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων.

Για την εξέταση της ένστασης θα πρέπει να συγκληθεί σήμερα το δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθει.

Εντός της ημέρας απολογούνται άλλοι επτά από τους συνολικά 15 συλληφθέντες για εμπλοκή στο κύκλωμα.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες Σάββατο ο ιδιοκτήτης της ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργος Σπανός και άλλα τρία άτομα που απολογήθηκαν στον 7ο ανακριτή Πειραιά.

Αντίθετα, ελεύθερη αφέθηκε μία ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια πρατηρίου βενζίνης.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είχαν διακινήσει στην αγορά 4,5 εκατ. λίτρα λαθραίο πετρέλαιο, είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία 2ετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Έως τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, το ποσό των διαφυγόντων δασμών ανέρχεται στα 662.800 ευρώ.

Αναφέρουν ακόμα ότι οι αναλογούντες φόροι για το λαθρεμπόρευμα των 8 χιλιάδων λίτρων ναυτιλιακού πετρελαίου είναι μόνο 470 ευρώ.

Επίσης, είπαν πως δε βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ενώ ούτε από τους κοριούς της ΕΥΠ προκύπτουν χρηματικές καταβολές.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός, Newsdesk ΣΚΑΪ