23-24 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους

Διήμερο εκλογών πλησιάζει για έναν από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας, με τους δικηγόρους να ετοιμάζονται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

Στις 23-24 Φεβρουαρίου ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, με ένα εκλογικό σώμα μεγαλύτερο από πολλούς δήμους (ο Δ.Σ.Α. αριθμεί περίπου 21.500 μέλη), ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας θα αποφασίσει τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου για τα επόμενα 4 χρόνια.

Αδαμόπουλος Ιωάννης - Κοινωνία των Δικηγόρων 

Την ανανέωση της θητείας του θα επιδιώξει ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ.Α., κ.Γιάννης Αδαμόπουλος, υποψήφιος με την παράταξη "Κοινωνία των Δικηγόρων". Ως προτεραιότητα, εφόσον επανεκλεγεί, θέτει για την επόμενη τετραετία "τη διασφάλιση των αμοιβών των δικηγόρων, τη διατήρηση της δικηγορικής ύλης και τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος μας, σε ό,τι αφορά την πρακτική δικηγορία είναι να συνεχίσουμε πάνω στις βάσεις που χτίσαμε. Πρέπει οι θεσμοί ηλεκτρονικής δικαιοσύνης να επεκταθούν στο σύνολο των δικαστικών διαδικασιών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να βελτιωθεί η καθημερινότητα του δικηγόρου. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για τη νομιμότητα των μέτρων που πλήττουν τον Έλληνα πολίτη, αξιοποιώντας όλα τα δικαστικά μέσα για την κήρυξή τους ως αντισυνταγματικούς."

Αλεξανδρής Βασίλειος 


Μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος χωρίς δικό του συνδυασμό, ο κ.Βασίλης Αλεξανδρής στηρίζεται από 3 "ακέφαλα" ψηφοδέλτια "διαφορετικών", όπως μας είπε, "προελεύσεων και επιδιώξεων", ενώ τονίζει πως πρόκειται για "ανεξάρτητο υποψήφιο, χωρίς χρίσμα. Στόχος είναι να αλλάξουμε κεφάλαιο, να προστατεύσουμε το δικηγόρο από τη λαίλαπα των ασφαλιστικών εισφορών και τη βάναυση υπερφορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ. Ανοίγουμε το Σύλλογο στις ανάγκες των δικηγόρων, θεσπίζοντας συγχρόνως διαδικασίες διαφάνειας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως: η μη έγκριση τριών ισολογισμών, η υπερεκδοτική δραστηριότητα χωρίς αντίκρυσμα και οι προσλήψεις χωρίς κριτήρια." Βασικό πρόβλημα για τον κ.Αλεξανδρή, "το ελάχιστο μέρισμα, που δεν ανταποκρίνεται στη δουλειά των δικηγόρων".

Βρεττός Αγγελος - Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων 

Η "Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων" στηρίζεται, όπως μας είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, κ. Άγγελος Βρεττός, "από το ΚΚΕ και ριζοσπάστες δικηγόρους. Με ένα κοινωνικό - ταξικό ψηφοδέλτιο απευθυνόμαστε στους μικρομεσαίους και τους μισθωτούς δικηγόρους, διεκδικώντας όλα αυτά που έχουν αφαιρεθεί. Οι δικηγόροι έχουν φτωχοποιηθεί και πολλά γραφεία έχουν κλείσει λόγω της βίαιης αντιλαϊκής επίθεσης, που έχουν υποστεί επίσης η κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Διεκδικούμε τα κλαδικά μας αιτήματα, όπως κάναμε όλη την προηγούμενη τριετία, με στόχο αφενώς την ταξικοποίηση και συμπόρευση με τους εργαζόμενους, αφετέρου την βελτίωση των συνθηκών στη δικηγορία και την ανακούφιση των συναδέλφων." Τονίζει δε πως "εμείς δεν κρύβουμε την πολιτική μας προέλευση, σε σχέση με το μοδάτο κουστούμι της ανεξαρτησίας που έχουν ενδυθεί άλλοι υποψήφιοι. Κι αυτό γιατί στοχεύουμε στη λαϊκή εξουσία και τη διαγραφή του χρέους, κόντρα στην πολιτική που έχουν επιλέξει η Ε.Ε., τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα."

Γαλετσέλλης Παναγιώτης - Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων 

Για πολλοστή φορά υποψήφιος ο κ.Παναγιώτης Γαλετσέλλης, με τη "Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων". "Η παράταξή μας είναι μία δημοκρατική συμπαράταξη τριών διαφορετικών συνδυασμών, της "Δικηγορικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής" που συμμετέχει στις εκλογές από το 1999, της "Δικηγορικής Συνείδησης" που συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές υπό τον Β.Κατσαφάδο, και της "Ένωσης Μαχόμενων Δικηγόρων" του Κ.Καρατζά." Στόχος της παράταξης κατά τον κ.Γαλετσέλλη είναι "να αποκτήσουμε περισσότερες έδρες σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης. Πρέπει να τελειώσει η παθητική στάση που επιδεικνύει ο Σύλλογος απέναντι στην κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε ξανά όλα τα δικαιώματα που απεμπόλησε ο δικηγόρος. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, με τη συρρίκνωση της ύλης, τα προβλήματα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τώρα πρέπει η Δικαιοσύνη να ξαναγίνει αυτό που θέλει ο απλός πολίτης."

Μαραγκός Γεώργιος - Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι 

"Χωρίς κόμματα, ως αντιμνημονιακό, αντισυστημικό ψηφοδέλτιο" κατεβαίνουν στις εκλογές οι "Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι", με υποψήφιο και πάλι τον κ.Γιώργο Μαραγκό. "Το σύνθημά μας είναι «Επιτέλους μιλήστε!» Στο Δ.Σ.Α. υπάρχει "τρύπα" 5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία καταλογίζεται στον πρόεδρο κ.Αδαμόπουλο. Εμείς ζητάμε να μάθουμε τι έχει συμβεί, αφού δεν ξέρουμε καν ποιος είναι ο προϋπολογισμός. Ο πρόεδρος πρέπει επισήμως να απαντήσει για τις καταχρήσεις, πορευόμαστε σε εκλογές χωρίς να έχουν εγκριθεί τρεις ισολογισμοί."

Παπαστεργίου Βασίλειος -  Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας 

"Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τη μάχιμη δικηγορία", μας είπε ο υποψήφιος με την "Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων", Βασίλης Παπαστεργίου. "Κύρια αιτήματά μας είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στους δικηγόρους, η επαναφορά του αφορολόγητου και συνολικά η ανατροπή των μνημονιακών ρυθμίσεων. Ζητούμε να σταματήσουν οι διώξεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, και να προωθηθούν διαδικασίες δοσοποίησης και ρύθμισης ανάλογα με το εισόδημα του κάθε δικηγόρου. Κύριο αίτημά μας ακόμη, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι τώρα διαπραγματεύονται ελεύθερα το μισθό τους με επαχθέστατους όρους." Σύμφωνα με τον κ.Παπαστεργίου, "η παράταξή μας έκανε πρόταση για ενωτικό ψηφοδέλτιο σε άλλους υποψήφιους όπως ο κ. Γαλετσέλλης, ο κ. Βρεττός και ο κ.Παριανός, χωρίς όμως ανταπόκριση."

Παριανός Γεώργιος - Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων 

Από την "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων", ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Γιώργος Παριανός τονίζει πως "η παράταξη εκφράζει τα πληττόμενα στρώματα της δικηγορίας, τους έμμισθους "συνεργάτες", τους αυτοαπασχολούμενους και νέους δικηγόρους. Διαχωριζόμαστε από τη λογική του κ.Αδαμόπουλου. Κατά την άποψή μας, αυτή τη στιγμή ο Δ.Σ.Α αποτελεί όργανο της μειοψηφίας, δηλαδή των μεγαλοδικηγόρων και των δικηγορικών και ασφαλιστικών εταιριών. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. με τρόπο αυταρχικό, υλοποίησαν όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που προώθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις (αύξηση φορολογίας, ΦΠΑ, τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων). Η Εναλλακτική Παρέμβαση, με την 23χρονη παρουσία της θα αναζητήσει τις ενότητες εκείνες που θα οδηγήσουν στη μαχητική προάσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων, με κοινό στόχο την ανατροπή της σε βάρος μας επίθεσης, μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό."

Περάκης Παναγιώτης - Ανεξάρτητη Πρόταση 

"Με γνώση και αποφασιστικότητα, μαζί με πολύ αξιόλογους ανθρώπους, χωρίς κομματικές και πολιτικές δεσμεύσεις" συμμετέχει στις εκλογές η "Ανεξάρτητη Πρόταση", με υποψήφιο τον κ.Παναγιώτη Περάκη. " Έχω ασχοληθεί ενεργά με τα προβλήματα που ξέρουμε όλοι. Μέσω των γνώσεων που έχω αποκτήσει, μπορώ να προτείνω εφικτές λύσεις, που μπορούν να μετασχηματίσουν το Δ.Σ.Α. μέσα σε πολύ λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα Σύλλογο που δεν έχει κανένα κανόνα λειτουργίας (ούτε εσωτερικό κανονισμό, ούτε έλεγχο για τις προσλήψεις) εν έτει 2014. Χρειάζονται μερικές απλές και ρεαλιστικές προτάσεις, όλο το συνδικαλιστικό κατεστημένο επέδειξε μια δήθεν ηρωική άρνηση των πάντων, η οποία οδήγησε σε αλλεπάλληλες ήττες. Τους ανθρώπους ενώνουν οι αλλαγές. Άμα δείτε όμως ποιοι συνασπίζονται με ποιους σε αυτές τις εκλογές, θα δείτε ότι αυτό που τους ενώνει είναι οι εκλογές και μόνο."

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός