Κλείσιμο

Στη Σάμη το "Ικαρία" - Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Κατέπλευσε στο λιμάνι της Σάμης το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα, όπως εκσκαφικά μηχανήματα υδροφόρες, κινητά μαγειρεία, χημικές τουαλέτες, που θα μεταφερθούν οδικώς στο Ληξούρι.

Δέσμη μέτρων για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς όπως την κάλυψη για δυο χρόνια του ενοικίου όσων πολιτών τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και την αποκατάσταση των ζημιών μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος και χαμηλότοκο δάνειο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες. Το νησί κηρύχθηκε και επισήμως σεισμόπληκτη περιοχή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδ.Γεωργιάδης, ο υγυπουργός Αντ. Μπέζα, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ.Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Σπ.Σπύρου και ο δήμαρχος Αλ.Παρίσης. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων σεισμοπλήκτων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, θα αποκαταστήσει τις ζημιές εκεί όπου μπορούν να γίνουν μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος και χαμηλότοκο δάνειο, ενώ θα δημιουργηθεί και οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε από την πλευρά της ανέφερε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. «Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται εντός της ημέρας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε.

Το υπουργείο Υγείας, έχει αποστείλει κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κλιμάκιο τριών ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός), έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η κ. Μενδώνη (από το υπουργειο Πολιτισμού)  ανακοίνωσε oι ζημιές που έχουν προκληθεί στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους. Κλιμάκια των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων από την πρώτη στιγμή του σεισμού είναι παρούσες στο νησί.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.
Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, ώστε να προχωρήσαμε σε άμεσα μέτρα στερέωσης για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.

Η γέφυρα de Bosset, καθώς και τα μυκηναϊκά μνημεία στα Μαζαρακάτα και στη Λακήθρα, τα ρωμαϊκά στο Φισκάρδο, ο αρχαϊκός ναός στη Σκάλα, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή της Σάμης, στα οποία εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Ο κ. Χριστόπουλος από την μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου.

Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί αναχώρησαν για την περιοχή του Ληξουρίου που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό και εποπτεία των φορέων περιοχής ευθύνης τους.
 DSC0053

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο γενικός Γραμματέων Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος είπε ότι μέχρι το Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια κυρίως στην περιοχή της Παλικής και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα.

Εξήγησε ακόμη ότι το υπουργείο Υποδομών, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό γι’ αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ότι στην Κεφαλονιά καταπλέει ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο, μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 950 άτομα.

«Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά» είπε στον σταθμό μας Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μιας νέας ισχυρής μετασεισμικής δόνησης.

Η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης

Στο μεταξύ σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση για τις δυνατότητες συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό κανονισμό μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

Από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

Στην Κεφαλονιά ο Αλέξης Τσίπρας

Το νησί θα επισκεφθεί αύριο (Τετάρτη) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας, θα φτάσει αύριο στις 2 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά όπου θα τον υποδεχτούν οι βουλευτές του κόμματός του, Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα

Να αναλάβει άμεσα δράση με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, καλεί η ΔΗΜΑΡ την κυβέρνηση και παράλληλα ασκεί κριτική για την αποστολή κυβερνητικών κλιμακίων στο νησί.

Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την αποστολή υπουργικών κλιμακίων διαπίστωσης απλώς ζημιών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς βιώνουν συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξαιτίας της εμφανούς απουσίας και έγκυρης και έγκαιρης κρατικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων.

Ζητάει «άμεση εξασφάλιση στέγασης τουλάχιστον όσο διαρκεί ο χειμώνας, στις τουριστικές υποδομές του νησιού, αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού επιδόματος των 586 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων, παροχή στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής στήριξης και σίτισης, εξασφάλιση κοντέινερς για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων».



 DSC0067

Πηγή: skai.gr