Σε εξέλιξη το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ", η ενεργοποίηση του οποίου έγινε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την ανακούφιση των πληγέντων από τον νέο σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά.

Στο πλαίσιο του σχεδίου μεταβαίνουν άμεσα στο νησί:

- Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των δέκα ατόμων και τρεις ιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, έντεκα σκηνές των δέκα ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Το C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

- Ένα αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει κυβερνητικό κλιμάκιο.

- Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Το ΙΚΑΡΙΑ βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

- Επιπλέον έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.
Τον συντονισμό έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μεταβαίνει στην Κεφαλονιά με το C-27J. Στο αεροσκάφος επιβαίνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημερώνει για την εφαρμογή του σχεδίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ