Κλείσιμο

Στασινόπουλος: Στα 54 δισ. ευρώ τα εμβάσματα εξωτερικού την περίοδο 2008 - 2011!

Στην αποκάλυψη ότι ενώ οι καταθέσεις της Λίστας Λαγκάρντ ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, τα εμβάσματα που βγήκαν στο εξωτερικό την περίοδο 2008 - 2011 ανέρχονται σε... 54 δισ. ευρώ προέβη ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής!

Ο έλεγχος των μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ προχωράει Με ρυθμούς χελώνας

Όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος από τα 1700 και πλέον ονόματα που έχουν ταυτοποιηθεί από την επίμαχη λίστα, μέχρι στιγμής υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία μόνον για έξι άτομα από τη λίστα «και η αποκρυβίσσα περιουσία για τα έξι αυτά άτομα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ» είπε και πρόσθεσε επίσης ότι παράλληλα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι εκ των οποίων οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτίμησε ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων.

Εξηγώντας βέβαια τη μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο και κατά συνέπεια «ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει. Ήταν αδύνατον. Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα. Έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει. Τα διαχώρισαν άνθρωποι της πληροφορικής και αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα τούτου ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ αφού δήλωσε ότι τα στοιχεία ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι, «έπρεπε τότε να ελεγχθεί και η αγορά για να μην υπάρξει καθίζηση στον ΦΠΑ ενώ μετά οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν για μήνα και ένα σεμινάριο». «Άρα η πραγματική διερεύνηση της λίστας άρχισε μετά το καλοκαίρι» είπε και άφησε άφωνα όλα τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Απαντώντας εξάλλου στις κατηγορίες των βουλευτών περί καθυστέρησης ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται και με άλλες υποθέσεις πέραν της Λίστας Λαγκάρντ με προσδοκώμενα έσοδα συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ελέγχους 52 αγρότών για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις με προσδοκώμενα έσοδα 54 εκατ.ευρώ, υποθέσεις 18 δικηγόρων με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, υποθέσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκατ. ευρώ, υποθέσεις «πόθεν έσχες» 7 φυσικών με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκατ. ευρώ και τέλος υποθέσεις 2 καλλιτεχνών με προσδοκώμενα έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ.

Βέβαια ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ άφησε να εννοηθεί ότι είναι αβέβαιη η είσπραξη των εν λόγω εσόδων καθώς συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αναμένονται προσφυγές.

«Είναι αδιανόητο να λέτε ότι 15 μήνες αν και έχετε κατεπείγουσα οδηγία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με εταιρεία της Eurobank και του κ. Λάτση και με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά τη λίστα του Λιχτενστάιν, ο κ. Στασινόπουλος γνωστοποίησε ότι « μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011» ενώ σε ότι αφορά στη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011 έστελναν εμβάσματα στο εξωτερικό, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ.

Η συνεδρίαση της επιτροπής σημαδεύτηκε από τον καυγά μεταξύ του προέδρου Τάσου Νεράντζη και της βουλευτού Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου