ΕΛΛΑΔΑ


Με ρυθμούς «χελώνας» οι έλεγχοι των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ (upd)

Σύμφωνα με στοιχεία του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, από τα 1.700 και πλέον ονόματα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι. Οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και, όπως εκτίμησε, ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων.

Λίστα Λαγκάρντ

 
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει ο έλεγχος των μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ που όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος από τα 1700 και πλέον ονόματα που έχουν ταυτοποιηθεί από την επίμαχη λίστα, μέχρι στιγμής υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία μόνον για έξι άτομα από τη λίστα «και η αποκρυβίσσα περιουσία για τα έξι αυτά άτομα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ» είπε και πρόσθεσε επίσης ότι παράλληλα έχουν ξεκινήσει 266 έλεγχοι εκ των οποίων οι 155 είναι σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτίμησε ίσως και αυτό το μήνα να υπάρξει ολοκλήρωση των ελέγχων.

Εξηγώντας βέβαια τη μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο και κατά συνέπεια «ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει. Ήταν αδύνατον. Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα. Έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει. Τα διαχώρισαν άνθρωποι της πληροφορικής και αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.
Πέρα τούτου ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ αφού δήλωσε ότι τα στοιχεία ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι, «έπρεπε τότε να ελεγχθεί και η αγορά για να μην υπάρξει καθίζηση στον ΦΠΑ ενώ μετά οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν για μήνα και ένα σεμινάριο». «Άρα η πραγματική διερεύνηση της λίστας άρχισε μετά το καλοκαίρι» είπε και άφησε άφωνα όλα τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Απαντώντας εξάλλου στις κατηγορίες των βουλευτών περί καθυστέρησης ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται και με άλλες υποθέσεις πέραν της Λίστας Λαγκάρντ με προσδοκώμενα έσοδα συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ελέγχους 52 αγρότών για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις με προσδοκώμενα έσοδα 54 εκατ.ευρώ, υποθέσεις 18 δικηγόρων με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, υποθέσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκατ. ευρώ, υποθέσεις «πόθεν έσχες» 7 φυσικών με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκατ. ευρώ και τέλος υποθέσεις 2 καλλιτεχνών με προσδοκώμενα έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ.

Βέβαια ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ άφησε να εννοηθεί ότι είναι αβέβαιη η είσπραξη των εν λόγω εσόδων καθώς συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αναμένονται προσφυγές.

«Είναι αδιανόητο να λέτε ότι 15 μήνες αν και έχετε κατεπείγουσα οδηγία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ότι δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με εταιρεία της Eurobank και του κ. Λάτση και με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών».

Σε ό,τι αφορά τη λίστα του Λιχτενστάιν, ο κ. Στασινόπουλος γνωστοποίησε ότι « μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011» ενώ σε ότι αφορά στη λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011 έστελναν εμβάσματα στο εξωτερικό, ο προιστάμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ.

Η συνεδρίαση της επιτροπής σημαδεύτηκε από τον καυγά μεταξύ του προέδρου Τάσου Νεράντζη και της βουλευτού Ζωής Κωνσταντοπούλου.

 
Θρασύτατος ληστής έβγαινε από τη φυλακή με άδεια και έκανε ληστείες
Φορώντας μια μακριά μαύρη περούκα και γυαλιά ηλίου ο 44χρονος ληστής μπαίνει σε ζαχαροπλαστείο στο...
22.08.2019, 21:54
Χαλκιδική: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο αγόρι που κινδύνεψε να πνιγεί
Πεντάχρονο αγόρι Σερβικής υπηκοότητας εντοπίστηκε από ιδιοκτήτη θαλάσσιων μέσων αναψυχής χωρίς της αισθήσεις...
22.08.2019, 21:13
Νέο απρόοπτο στη Σαμοθράκη: Μηχανική βλάβη στο επιβατηγό πλοίο Ζέφυρος
Απαγορεύθηκε προσωρινά ο απόπλους του επιβατηγού πλοίου «Ζέφυρος», λόγω μηχανικής βλάβης στο λιμάνι της...
22.08.2019, 20:58
Η Ρωσική πρεσβεία διαψεύδει συμμετοχή στην έρευνα του ελικοπτέρου στον Πόρο
Τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς και φίλους του Έλληνα πιλότου που έχασε τη ζωή του μαζί με τους δύο...
22.08.2019, 19:43
Αυτά είναι τα πρόσωπα που προέκρινε η Διάσκεψη για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Ιωσήφ Τσαλαγαννίδης πρώτος σε ψήφους, Π. Ζωντανού και Α. Αλειφεροπούλου, οι 3 αντιπρόεδροι που συγκέντρωσαν...
22.08.2019, 18:42
Σαρωτικούς ελέγχους για «μαύρη» εργασία σε όλη τη χώρα διέταξε ο Βρούτσης
Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση...
22.08.2019, 17:42
Νοσοκομείο Βέροιας: Λύθηκε το θέμα μισθοδοσίας-Συγγνώμη ζήτησε ο διοικητής
Τους τρόπους άμεσης διευθέτησης του προβλήματος της κάλυψης της μισθοδοσίας λοιπού επικουρικού προσωπικού...
22.08.2019, 17:37
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην Παιανία Αττικής
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στην Παιανία Αττικής.
22.08.2019, 17:13
Θεσσαλονίκη: Την εμπρόθεσμη παράδοση του έργου του Μετρό ζητά ο ΕΣΘ
Να επιλέξει τη συντομότερη και οικονομικότερη λύση για την αποπεράτωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης...
22.08.2019, 16:35
Απίστευτη διπλή διάσωση στην Ξάνθη (video)
Έσπασε δύο πόρτες για να σώσει τον συνάνθρωπό του.
22.08.2019, 15:24

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.