Κλείσιμο

ΣτΕ: Νόμιμη η δύναμη υπουργού Ναυτιλίας να ορίζει πλαφόν για εισιτήρια

Νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η δυνατότητα του υπουργού Ναυτιλίας να προσδιορίζει το ανώτατο πλαφόν των εισιτηρίων των πλοίων, όπως και το ωράριο των δρομολογίων τους, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απορρίπτοντας τις προσφυγές δύο ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι δύο ναυτιλιακές εταιρείες ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθούν, ως παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο αποφάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες καθορίστηκαν οι τιμές των ναύλων για επιβάτες και οχήματα, κατά κατηγορία πλοίων, και έγιναν αλλαγές στο ωράριο των δρομολογίων ακτοπλοϊκής γραμμής.

Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε πως ο καθορισμός των ναύλων των πλοίων γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των πλοιοκτητών.

Παράλληλα, έκρινε ότι είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ο καθορισμός ανωτάτων επιτρεπομένων τιμών ναύλων για όλες τις συνδέσεις των λιμανιών.

Αναφορικά, με το ωράριο των δρομολογίων οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση που τροποποιεί τις ώρες δρομολογίου πλοίου, για λόγους ασφαλείας του πλοίου και της τάξεως στα λιμάνια.

Της απόφασης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είχε προηγηθεί έγγραφο του Λιμεναρχείου, που προειδοποιούσε για κινδύνους λόγω των ταυτόχρονων αφίξεων και αναχωρήσεων πλοίων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ