Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν επτά άτομα για παράνομες ελληνοποιήσεις αλβανών

Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τμήμα Άνω Πόλης, και μια δικηγόρος, καταδικάστηκαν σήμερα Πέμπτη από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων αλβανών υπηκόων που είχε εξιχνιαστεί πριν από 10 χρόνια.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ μετά από έρευνες στο τότε πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες Αλβανών ότι από το 2000 έως το 2003 χορηγούσαν σε συμπατριώτες τους ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ για να λάβουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ειδική ταυτότητα ομογενούς.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών στους τέσσερις αστυνομικοί -δύο άνδρες και δύο γυναίκες εκ των οποίων δύο αποστρατεύτηκαν κι άλλοι δύο εξακολουθούν να υπηρετούν στην ΕΛΑΣ- σε μία δικηγόρος και σε ένα Αλβανό, ενώ σε έναν ακόμη Αλβανό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμός. καθώς οι ποινές τους έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης.

Στο εδώλιο κάθισαν άλλοι τρεις αστυνομικοί κι ένας Αλβανός, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν.

Ένας εκ των καταδικασθέντων αστυνομικών, που το επίμαχο διάστημα ήταν προϊστάμενος ασφαλείας του τμήματος, απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τους αλλοδαπούς κι ότι οι υφιστάμενοί του τον παρέκαμψαν. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί, κατά την απολογία τους, επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλον.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ