De Standaard: Πιο δραστήρια η Ελλάδα από την Ισπανία στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Η Ελλάδα αποδείχτηκε πολύ πιο δραστήρια από την Ισπανία τους περασμένους μήνες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνει σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει περισσότερα από τους Ισπανούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Ωστόσο, η εφημερίδα προσθέτει ότι το “λάδωμα” και τα “φακελάκια” εξακολουθούν να προκαλούν μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Αθήνα από ό,τι στην Μαδρίτη.

Η εφημερίδα παραπέμπει στα ευρήματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Όπως σημειώνεται, στις μετρήσεις της η οργάνωση βασίζεται στις αντιλήψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, την αστυνομία, την δικαιοσύνη, τις δημόσιες υπηρεσίες και τον εν γένει δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η βαθμολογία των χωρών μπορεί να βελτιωθεί όταν επιτρέπεται ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφόρηση και όταν αναπτύσσονται κώδικες δεοντολογίας για τους δημόσιους λειτουργούς. Στον αντίποδα, συμπληρώνει η εφημερίδα, η έλλειψη λογοδοσίας στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, επιδρούν αρνητικά στις αντιλήψεις.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η θέση της κατρακύλησε στην σχετική βαθμολογία εξαιτίας των πρόσφατων σκανδάλων διαφθοράς που συγκλόνισαν τον βασιλικό οίκο και το συντηρητικό κόμμα.

Πηγή: Πηγή: AMΠE