Κακοκαιρίας συνέχεια μέχρι και σήμερα το βράδυ

Συνεχίζονται και την Τετάρτη τα προβλήματα από την δριμεία κακοκαιρία, που αναμένεται να συνεχιστεί έως σήμερα το βράδυ. Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου απο τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο μέχρι την Αίγινα.
Κλειστή εξακολουθεί να είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος- Σποράδες, Καβάλα- Πρίνος και Θάσος- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο- Αντίρριο.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ (22 χλμ.) προς το καζίνο.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα προκάλεσε η κακοκαιρία της Τρίτης. Η πυροσβεστική υπηρεσία μόνο στην Αττική δέχθηκε, μέχρι το βράδυ, τουλάχιστον 700 κλήσεις για κοπές δέντρων που έπεσαν αλλά και για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που ξεκόλλησαν από τους θυελλώδεις ανέμους.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινό δίκτυο Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας, με κατολισθήσεις στη Λακωνία. Χωρίς ρεύμα έμειναν ορεινά χωριά της Αρκαδίας.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη.

Άρχισε η καταγραφη των ζημιών από την χθεσινη κακοκαιρία στην Κίσσαμο. Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Κισσάμου, ο αντιπεριφερειάρχης θα αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας, για αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής των οποίων οι οικοσκευές έχουν υποστεί ζημιές.

Σε όλο τον δήμο παραμένουν σήμερα κλειστά τα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί ενώ σταδιακά αποκαθίσταται και η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου υπήρχαν προβλήματα.

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Συνθήκες παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο το πρωί να πέφτει στους -5 βαθμούς Κελσίου και στους -3 στην Καστοριά. Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί «ήλιος με δόντια», ενώ από νωρίς ο υδράργυρος «έδειξε» -1 βαθμό Κελσίου στην περιοχή του αερολιμένα «Μακεδονία». Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν, επίσης, σε Σέρρες (-3), Καβάλα (-3) και Βέροια (-1).

«Βουτιά» στους -7 βαθμούς Κελσίου έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, 1 βαθμός).

Λόγω του παγετού, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για τους οδηγούς που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), όπως επίσης στους επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν από τα Γρεβενά προς το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, τη Σαμαρίνα και το Περιβόλι.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν την Άρνισσα με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και τον παραδοσιακό οικισμό Άγιο Αθανάσιο, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Βέροιας-Σελίου.

Αναλυτικότερα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:


Α΄ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ - ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Α. Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
1. Διάβαση ποταμού Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου).
2. Διάβαση ποταμού Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού).
- Στα ανωτέρω σημεία τοποθετήθηκαν κώνοι και απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Δημοτική οδός από Τ. Κ. Κερασιάς Δήμου Έδεσσας προς χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Την 1-12-2013/19.40, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της 69η Χ/Θ της Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών έχει διακοπεί και στα (2) ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου. Από το Τ.Τ. Αιγίου έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και των (2) ρευμάτων πορείας προς Ν.Ε.Ο Αθηνών - Πατρών, στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα στο κόμβο Πούντας και στο ρεύμα πορείας προς Πάτρα στον κόμβο Ακράτας. Από το Τ.Τ. Αιγίου έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τροχαίας.
Αποκατάσταση κανονικά της κυκλοφορίας την 3-12-2013/15.40.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Α. Δ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Την 2-12-2013/09.00, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στο 5,6ο χλμ. της Επ. Ο. Στέρνας – Λυρκείας, και στο 1,5ο χλμ. της Επ. Ο. Στέρνας – Γυμνού.
Α. Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
1) τη συνδετήρια οδό της Τραγάνας Κιάτου με το Μούλκι, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υδάτινων και φόρτων υλικών. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δημοτικών οδών.
2) Την 2-12-2013/05.00, η οδός που συνδέει το Ξυλόκαστρο με τα Καρυώτικα, στο 1ο χλμ. Ε.Ο Ξυλοκάστρου - Καρυώτικων – Ζεμένου, πλησίον αερογέφυρας Ν.Ε.Ο.Α. – Π, έχει υποστεί κατολίσθηση λόγω βροχόπτωσης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δημοτικών οδών.
Α. Δ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
1. Την 1-12-2013/21.00, λόγω κατολίσθησης , διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 15ο χλμ. της Επ. Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας, στο (1) ρεύμα κυκλοφορίας.
2. Την 1-12-2013/21.00, λόγω σφοδρής βροχόπτωσης, που προκάλεσε κατολίσθηση, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 1,5ο χλμ. της Επ. Ο. Άρνας – Πέτρινα. Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΡΗΤΗΣ
Α. Δ. ΧΑΝΙΩΝ
1) Στις τοπικές κοινότητες Βουλγάρων και Ποταμίδας δήμου Κισσάμου: Λόγω έντονης βροχόπτωσης, αυξήθηκε ο όγκος των υδάτων του παρακείμενου χείμαρρου, χωρίς να απειληθούν κατοικίες.
2) Τοπική κοινότητα Κορφάλωνα και Κάμπου: Λόγω έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλιση παρακείμενου χειμάρρου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες σε κατοικίες, χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος ζωής.
3) Στη θέση «Αη Κυργιάνης», τοπικής κοινότητας Πλατάνου, κατέπεσε στύλος της Δ.Ε.Η, λόγω ισχυρών ανέμων, χωρίς να προκληθούν ζημιές σε οικίες η οχήματα.
4) Στην περιοχή Σταυρού και Αγιά δήμου Χανίων, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, πλημμύρισαν υπόγεια οικιών χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος ζωής.

Στις παραπάνω περιοχές του δήμου Κισσάμου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Χανίων, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτατου ανάγκης, όπου ενεργούν δυνάμεις της Π.Υ. Χανίων και Κισσάμου με τη συνδρομή ερπυστριοφόρου οχήματος.

Β΄ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας προς Χ/Κ Βόρρας και προς παραδοσιακό οικισμό Αγίου Αθανασίου, από 9Ο χλμ.
Α. Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ
Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 17-27 χ/θ.

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά, από 5ο – 12ο χλμ. θέση (Βράχος)
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά από 45 – 47 χλμ. θέση (Σερμιτζέλι)
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικκέλου, από 5ο – 10ο χλμ. θέση (Κοκκάλια)
Επ. Ο. Φουρνά – Καρδίτσας, από 3ο – 10ο χλμ. θέση (Ζαχαράκι)
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α. Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας, από 34-52ο χλμ.
Α. Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από το 47- 53 χλμ. θέση (Τύμπανος).
Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας θέση (Άγιος Νικόλαος).

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.
Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 35ο έως 55ο χλμ.
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Επ. Ο. Γρεβενών – X/K Βασιλίτσας, από 40ο έως 45ο χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 25-54 χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Περιβολίου, από 30 έως 43ο χλμ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ, ΑΜΠΕ