«Βροχή» κλήσεων στην Πυροσβεστική, σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, πτώσεις δέντρων στην Αττική, χιόνια στην Πάρνηθα και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο που φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ αποτελούν το σημερινό σκηνικό του καιρού.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 540 κλήσεις για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων από κτίρια. Μάλιστα ένα από τα εκατοντάδες δένδρα που ξεριζώθηκαν έπεσαν και έκλεισαν την οδό Σταδίου.

Μικροδιακοπές ρεύματος σημειώνονται στα Βόρεια Προάστια, ενώ χιόνια κάλυψαν την κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα, καθώς και άλλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τα δρομολόγια των πλοίων 

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για την Αίγινα. Επίσης, θα ακυρωθεί πιθανότατα το δρομολόγιο από Μαρμάρι -Ραφήνα στις 8 το πρωί.
Από το Λαύριο δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων μέχρι τη Τζιά.

Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Θάσου- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική


Διακοπές ρεύματος σημειώνονται από το πρωί λόγω της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), οι βλάβες οφείλονται κυρίως σε πτώση δένδρων στα καλώδια του δικτύου.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική σπεύδουν στα σημεία όπου έχουν προκληθεί ζημιές για την άμεση αποκατάστασή τους.

Ο Διαχειριστής αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 440 κλήσεις για δένδρα που ξεριζώθηκαν και πινακίδες και διάφορα άλλα αντικείμενα, που παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον σταθμό του τρένου στο Μενίδι, ένα δέντρο καταπλάκωσε δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ζημιές σε οχήματα έχουν προκληθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Είκοσι οκτώ συνεργεία της Πυροσβεστικής με 80 πυροσβέστες εργάζονται για την απομάκρυνση δένδρων και άλλων αντικειμένων από τους δρόμους.

Προβλήματα σημειώνονται σε αρκετούς δρόμους της Αττικής από πτώσεις δέντρων, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Η λεωφόρος Δημοκρατίας στο Μενίδι που παρέμεινε νωρίτερα κλειστή είναι πλέον ανοιχτή.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια προς Αθήνα ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό 34ου Συντάγματος στον Πειραιά, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, χιόνια και στην Αττική


Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Τρίτη, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χωράς σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έχει ως εξής:


Σήμερα Τρίτη:

1. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρά. Tα φαινόμενα από το βραδύ θα σταματήσουν.

2. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά.

3. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νοτιά Πελοπόννησο και την Κρήτη.

4. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νοτιά στα 7 με 9 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ.

5. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 6-8 βαθμούς από βορρά προς νότο.

Λεωφόρος Καποδιστρίου, Σίδερα Χαλανδρίου, 10 το πρωί.
Τη φωτογραφία μας την έστειλε ο αναγνώστης του skai.gr Αλέξανδρος Καραβίτης

(Φωτογραφία από Αλέξανδρο Καραβίτη)

Tην Τέταρτη:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης θα χιονίσει.

2. Στις περιοχές της παραγράφου α.2 γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

3. Σταδιακά από το απόγευμα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χωράς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τσουχτερό το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Νεφώσεις, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και τσουχτερό κρύο, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 9 μποφόρ πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.

Συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό «Μακεδονία», έδειξε 7 βαθμούς Κελσίου. Αραιές συννεφιές επικρατούν στις Σέρρες και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με τη θερμοκρασία στις χαμηλότερες τιμές του να πέφτει αντιστοίχως στους 7 και 4 βαθμούς Κελσίου.

Ασθενή χιονόπτωση είχε το πρωί η Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους 2 βαθμούς. Με βροχές «ξύπνησε» η Κοζάνη, με τη θερμοκρασία στους 6 βαθμούς.

Λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών και του παγετού, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς- Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), όπως και στο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στα Γρεβενά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην Κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και τον παραδοσιακό οικισμό Αγ. Αθανασίου. Κλειστή, τέλος, παραμένει η δημοτική οδός από την τοπική κοινότητα Κερασιάς του δήμου Εδέσσης προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα Ιωάννινα

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκαλούν οι πτώσεις δένδρων, που καταγράφονται περιμετρικά της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Τροχαία Ιωαννίνων προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς, στο ύψος του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ενώ προβλήματα σημειώνονται και στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Γρεβενών, στο ύψος της Αμφιθέας.

Στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων χιονίζει από τη νύχτα χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν μέχρι τώρα προβλήματα στους δρόμους των χωριών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. Να σημειωθεί ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι σταθμοί αποχιονισμού.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κόνιτσας- Δίστρατου- Βασιλίτσας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο από το ένα ρεύμα.

Μέτρα προστασίας

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

•Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

•Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

•Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

•Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

•Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

•Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

•Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

•Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

•Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ, ΑΜΠΕ