Interpol: Η Μαρία δεν είναι στη λίστα μας (upd)

Κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της Interpol δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την μικρή Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, σύμφωνα με απάντηση που έδωσαν την Τρίτη οι κεντρικές υπηρεσίες της διεθνούς αστυνομίας στην ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας εκτιμούν ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 - 2010 ή να έχει «διακινηθεί» μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η Intepol βάσισε το αποτέλεσμα της έρευνάς της στη σύγκριση του DNA της Μαρίας με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το DNA 61 αγνοουμένων ταιριάζει με αυτό της Μαρίας.

"Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν σε ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες, αλλά στην πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος σε συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και σε καταυλισμούς" είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης.

Ο κ. Παρθένης πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις γίνονται εδώ και καιρό και θα συνεχιστούν και δεν είναι κάτι ευκαιριακό.

Πριν από ένα χρόνο το ζευγάρι των αθίγγανων είχαν εμφανιστεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου και συνελήφθησαν για ψευδομαρτυρία, προκριμένου να βγάλει αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ταυτότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, και οι δύο ενώ είναι αναλφάβητοι, πήγαιναν στα ληξιαρχεία με συμπληρωμένες αιτήσεις και όλα τα έγγραφα, προκειμένου να δηλώσουν τα παιδιά τους.

Αυτό ενισχύσει την άποψη της ΕΛΑΣ ότι πίσω από τους ήδη προφυλακισθέντες κρύβεται κύκλωμα αγοραπωλησίας παιδιών.

«Αν μέσα στο επόμενο εξάμηνο δεν εμφανιστούν οι πραγματικοί γονείς της Μαρίας τότε θα κινηθεί από τον εισαγγελέα η διαδικασία υιοθεσίας της» δήλωσε στον σταθμό μας ο πρόεδρος της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν στο μεταξύ το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την απολογία τους, οι δύο «γονείς» του μικρού κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν με τις κατηγορίες της απαγωγής ανηλίκου, της υφαρπαγής, και της πλαστογραφίας κατ΄ εξακολούθηση. «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικηγόρος της 40χρονης «μητέρας».

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του ζευγαριού.

ΣΑΛΗΣ Χρήστο του Γεωργίου και της Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε την 15/08/1974 στη Λάρισα



ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Ελευθερία του Αργυρίου και της Σοφίας, η οποία γεννήθηκε την 22/06/1973 στα Τρίκαλα ή ΣΑΛΗ Σελήνη του Παύλου και της Μαρίας, η οποία γεννήθηκε την 08/06/1972 στη Λάρισα






Πηγή: Δημήτρης Καραστεφανής, Νewsdesk ΣΚΑΪ