Κλείσιμο

Επιστολή Μητσοτάκη στη WSJ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Η ελληνική δημόσια διοίκηση μεταρρυθμίζεται, επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο κ. Μητσοτάκης
επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία πειθαρχικών επιτροπών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της WSJ για τα γεγονότα στο Παγγαίο, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την απόλυτη δέσμευση του υπουργείου του στον τερματισμό των μακρών καθυστερήσεων ως προς τη λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών του δημοσίου τομέα, επιδεικνύοντας παράλληλα απόλυτο σεβασμό στις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, συνεχίζει ο υπουργός, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι για την υπόθεση στο Παγγαίο έχει εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση, τόσο από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο και από την πειθαρχική επιτροπή το 2010, ένα χρόνο αφότου διεπράχθη το έγκλημα. Αυτό το μήνα αναμένεται η απόφαση για την έφεση που έχει ασκηθεί, ενώ ο Δήμος Παγγαίου θα κληθεί να εφαρμόσει την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής για την απόλυση των δύο καταδικασθέντων έως τη 17η Νοεμβρίου, όπως ορίζει η ελληνική δικαιοσύνη, ημερομηνία πριν από την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση στο ΣτΕ.

«Τα μέτρα που
έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την πλήρη εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα στο δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημόσιου τομέα και της ελληνικής κοινωνίας. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν αποτελέσματα. Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα και ότι θα γίνει επανεξέταση υποθέσεων άνευ καθυστερήσεων. Σε μόλις λίγους μήνες, περισσότερες από 1000 πειθαρχικές υποθέσεις επανεξετάστηκαν πλήρως, ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση άλλων 2000 υποθέσεων.

»Για πρώτη φορά
, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αναφορά για όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις στη χώρα, η πορεία των οποίων ελέγχεται σε τακτική βάση. Επιπλέον», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό δημόσιο όλα τα αναγκαία δίκτυα ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για την εξέλιξη πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο