«Ξεσκονίζουν» παλαιότερες υποθέσεις βίας της Χρυσής Αυγής

Της Ιωάννας Μάνδρου

Την εμπλοκή και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην πυραμίδα που καθόριζε την ιεραρχία του παραστρατιωτικού της σκέλους, με εγκληματική δράση, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποκαλύψουν οι συνεχιζόμενες έρευνες. Βίαια περιστατικά, βιαιοπραγίες και οι βομβιστικές επιθέσεις στον Βόλο που περιλαμβάνονται ήδη στην ογκωδέστατη δικογραφία, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Και σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν οι κρίκοι της αλυσίδας που συνδέουν την ιεραρχία της Χ.Α. σε κάθε περιοχή και φθάνουν ώς την κορυφή της πυραμίδας, όπου ως αρχηγός φέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η επιτυχημένη «συνταγή» που ακολουθήθηκε από τις δικαστικές αρχές για όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήδη εφαρμόζεται και στη διαλεύκανση και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων της Χ.Α. που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Στην υπόθεση Φύσσα οι δικαστικές αρχές με δύο «όπλα», το πραγματικό Καταστατικό της Χ.Α., που ορίζει την αυστηρή ιεραρχία της οργάνωσης σε κάθε περιοχή και τα πολύτιμα στοιχεία που προέκυψαν από το τηλεφωνικό απόρρητο, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό του σκληρού πυρήνα που είχε την ευθύνη για τις προγραμματισμένες επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από τα τηλέφωνα που έγιναν προέκυψε η εμπλοκή των βουλευτών Γιάννη Λαγού (υπεύθυνου για τη Νίκαια) που ειδοποιήθηκε από τον πυρηνάρχη της περιοχής Γιώργο Πατέλη, για να ενημερώσει με τη σειρά του τους Ηλ. Παναγιώταρο που δέχθηκε τηλεφώνημα λίγο πριν αρχίσει η συμπλοκή στην Αμφιάλη, ενώ μετά το φονικό ο Λαγός τηλεφώνησε και στον Ηλία Κασιδιάρη.

Βεβαίως, από τα τηλέφωνα προέκυψε ότι και ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε από τον Γιάννη Λαγό, όπως ορίζει άλλωστε -κατά το κατηγορητήριο- το Καταστατικό της οργάνωσης που βασίζεται στην «αρχή του αρχηγού» που τα ξέρει όλα και τα συντονίζει όλα.

Με την ίδια ακριβώς μέθοδο, Καταστατικό και άρση απορρήτου, οι δικαστικές αρχές κινούνται για τον εντοπισμό και άλλων βουλευτών σε παρόμοια με τη Νίκαια «πυραμιδικά» σχήματα ναζιστικού τύπου, προκειμένου να βρουν ποιοι άλλοι βουλευτές της Χ.Α. σε άλλες περιοχές μετείχαν ή συντόνιζαν εγκληματικές επιθέσεις ή άλλες παράνομες ενέργειες.

Το βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, πέφτει πρωτίστως στις βομβιστικές επιθέσεις του Βόλου, καθώς έγιναν σχετικά πρόσφατα και μπορεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου να προσφέρει στις έρευνες σημαντικά στοιχεία. Το ίδιο έχει ήδη δρομολογηθεί και για την επίθεση στο Πέραμα κατά μελών του ΚΚΕ, που όπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, ήταν προσχεδιασμένη.

Ειδικά για την επίθεση του Περάματος η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εκτιμούν δικαστικές πηγές ότι μπορεί να ενισχύσει το βαρύ κατηγορητήριο κατά και του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά κυρίως των βουλευτών που ήδη είναι προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Πηγή: Από την Καθημερινή