Ιταλικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το απόστημα της Χρυσής Αυγής

Εκτενή άρθρα δημοσιεύει την Κυριακή ο ιταλικός τύπος για την χθεσινή επιχείρηση κατά σειράς βουλευτών και μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει το απόστημα της Χρυσής Αυγής», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα».

«Σήμερα
-προσθέτει η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα - αναμένεται να παρουσιασθούν αναλυτικά από τους εισαγγελείς τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου και των άλλων συλληφθέντων βουλευτών».

O απεσταλμένος της Λα Ρεπούμπλικα στην Αθήνα, Έττορε Λιβίνι, υπογραμμίζει, επίσης ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία οφείλεται, πιθανότατα «και στα γκάλοπ -όπως υποστηρίζουν αρκετοί πολλοί παρατηρητές- από την στιγμή που η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, τις τελευταίες ημέρες, συνέπεσε με αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας».

Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών είναι το μοντέλο αναφοράς του Μιχαλολιάκου
Η εφημερίδα του Μιλάνου, Κοριέρε Ντέλα Σέρα, υπογραμμίζει την ικανοποίηση αλλά και την ανησυχία, συγχρόνως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η οποία, συνήθως, δεν σχολιάζει εσωτερικές εξελίξεις των κρατών μελών».

«Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών είναι το μοντέλο αναφοράς του Μιχαλολιάκου: προσπαθεί να μιμηθεί τις ομιλίες του Γεωργίου Παπαδόπουλου, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος του 1967. Είναι βέβαιο ότι οι ομάδες του κόμματος αυτού, τα τελευταία χρόνια, κινούνταν στους δρόμους της Αθήνας σαν να επρόκειτο για στρατιωτική δύναμη, με απόσπαση χρημάτων μέσω εκβιασμών και προσφορά προστασίας», προσθέτει ο σχολιαστής της «Κορριέρε» Ντάβιντε Φραττίνι.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα «Λ΄Ουνιτά», τέλος, υπογραμμίζει ότι η όλη επιχείρηση πρέπει ακόμη να ολοκληρωθεί και να φανούν οι πρακτικές της συνέπειες, με την διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης του κόμματος και-όπως διαρρέει- την πιθανή επέκταση της κατηγορίας εγκληματικής δράσης από τα μεμονωμένα πρόσωπα στο σύνολο της «Χρυσής Αυγής».

Δυο είναι τα κύρια ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα: «τα μέλη της ηγετικής ομάδας του κόμματος που δεν έχουν συλληφθεί, θα επιχειρήσουν να τροφοδοτήσουν την λεγόμενη στρατηγική της έντασης, που είχε υιοθετήσει και η ιταλική ακροδεξιά, με βομβιστικές επιθέσεις, στην δεκαετία του εβδομήντα; Και, σε ότι αφορά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, η Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι 'Ελληνες πολιτικοί, θα καταφέρουν να περιορίσουν την ύφεση και την αγανάκτηση του κόσμου, ώστε τυχόν μιμητές και νοσταλγοί του Νίκου Μιχαλολιάκου να μην βρουν πρόσφορο έδαφος;».

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ