Μητροπολίτης Σιατίστης: Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, μόνο θύματα

Προειδοποίηση πως «ο ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνο θύματα», απευθύνει μέσω ανοιχτής επιστολής του, που δημοσιεύεται στον σημερινό Τύπο, ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο μάχεται τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

«Ίσως δεν ξέρατε. Ίσως παρασυρθήκατε. Τώρα καταλάβατε; Τώρα ξυπνήσατε; Τώρα δεν μπορείτε να επικαλείσθε ούτε την άγνοια, ούτε την διαμαρτυρία, ούτε την απόγνωση. Μεγαλύτερη απόγνωση από το Ναζισμό δεν υπάρχει. Αλλιώς ετοιμασθείτε να κλάψετε και το δικό σας το παιδί», συνεχίζει ο μητροπολίτης.

Με έντονα φορτισμένα φράσεις ο μητροπολίτης Παύλος αναφέρεται σε λόγια του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Άκουσα τον αρχηγίσκο του ναζιστικού μορφώματος να μιλάει με τόση αηδία για το Κοινοβούλιο και για το πολίτευμα, με το γνωστό του χιτλερικό παραλήρημα. Διερωτώμαι: Δεν τον άκουσε κανένας εισαγγελικός λειτουργός; Δεν συνιστούν οι λόγοι του προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος;».

Έγκαιρα προειδοποιούσαμε κάποιοι, λέει ο Μητροπολίτης, αλλά τότε μας έλεγαν υπερβολικούς. «Όταν την Χρυσή Αυγή την χαρακτήριζα ‘μαύρη νύκτα’, δεν έψαχνα να βρω δύο λέξεις για να εντυπωσιάσω. Χρησιμοποίησα δύο λέξεις, με στόχο να αποδώσω με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια αυτό που έβλεπα τότε με βάση την ιδεολογία, τις πρακτικές καθώς και την συνολική εμφάνιση του νεοναζιστικού μορφώματος. Πιθανώς όμως και αυτές ακόμη οι λέξεις σήμερα να υπολείπονται πλέον της αληθείας γιατί η δολοφονία, πρώτον εν ψυχρώ και δεύτερον κατόπιν εντολής, δεν παραπέμπει μόνο στην νύκτα, αλλά κυρίως στην κόλαση».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Σιατίστης επικρίνει και τη στάση που τηρούσαν μέχρι τώρα έναντι της Χρυσής Αυγής ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί.

«Άργησε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τι είναι η Χρυσή Αυγή ή σιώπησε εν γνώσει της, έχοντας άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του εγκεφάλου της; Αν άργησε, τότε είναι επικίνδυνη για τον τόπο λόγω αδυναμίας και ανικανότητος να συλλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και να αξιολογήσει τα δεδομένα. Αν σιώπησε ένοχα γιατί νόμιζε ότι μπορεί να διαχειρισθεί το πρόβλημα, τότε θυσιάζει την πατρίδα στα πολιτικά της παιγνίδια. Τις ορδές των βαρβάρων δεν τις έβλεπαν; Τις εικόνες των σύγχρονων ΕΣ-ΕΣ που γυρνούσαν στους δρόμους για να τρομάξουν τους Έλληνες δεν τις είχαν δει; Αυτές οι εμφανίσεις οι ομαδικές και ο τρόπος τους, δεν πιστοποιούσαν ότι πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση;».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ