Guardian: Έλληνες αντιμέτωποι με την πείνα

Ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας Guardian από την Αθήνα αναφέρεται στην απειλή της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές οικογένειες με την είσοδο στην καρδιά της θερινής περιόδου, καθώς τα πάντα κλείνουν και πολλοί από τους εθελοντές που τους βοηθούν στα συσσίτια φεύγουν για διακοπές.

Ξεκινώντας το άρθρο της, η δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Αντάκης, ο οποίος επισκεπτόμενος το ίδρυμα «Αλληλεγγύη» της οδού Βεΐκου, επισημαίνει ότι χωρίς αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν φαγητό σε απόρους, δεν θα είχε να ταΐσει τα παιδιά του.

Η δημοσιογράφος, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, σημειώνει ότι «το καθήκον που έχουν αναλάβει οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα προς οικογένειες σαν του κ. Αντάκη, αποκτά επιπλέον ζωτική σημασία την περίοδο αυτή, που οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές». Όπως σημειώνεται, ο Αύγουστος αποδεικνύεται ο σκληρότερος μήνας.

Με την ανεργία να έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και με τη χώρα να περνά τη χειρότερη φάση της σύγχρονης ιστορίας της, η πείνα και ο υποσιτισμός αποτελούν μορφές ανέχειας που κανείς δεν μπορούσε να είχε προβλέψει, σχολιάζει η αρθρογράφος.

Η δημοσιογράφος περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται στην οδό Βεΐκου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Αλληλεγγύη», καθώς και στη δράση των κοινωνικών παντοπωλείων, μέσα από συνέντευξη της συνιδρυτού του ιδρύματος Παναγιώτας Μουρτίδου. Εν συνεχεία, η αρθρογράφος σχολιάζει ότι όλη αυτή η κατάσταση με την κρίση φαγητού στην Ελλάδα ήρθε στο φως μετά τα περιστατικά καταγραφής λιποθυμιών παιδιών στα σχολεία εξαιτίας υποσιτισμού τους, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική της φτώχειας -που επέφεραν οι περικοπές, η άνοδος της φορολογίας και η ανεργία- άφησε συντρίμμια στο πέρασμά της».

Σύμφωνα με τα όσα επίσης υπογραμμίζονται, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναλάβει την παροχή φαγητού προς 55.000 οικογένειες σε καθημερινή βάση, ενώ οι δημοτικές αρχές διανέμουν άλλα 7.000 γεύματα σε συσσίτια που οργανώνονται σε εθελοντική βάση στην Αθήνα. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του πατέρα Τιμόθεου στην Guardian, εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου όπου αναφέρει «ότι η ζήτηση για φαγητό έχει αυξηθεί δραματικά».

Η αρθρογράφος επίσης παραθέτει και στοιχεία της UNICEF που αναφέρουν ότι 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, ενώ περισσότερα των μισών εξ αυτών αντιμετωπίζουν ελλείψεις ως προς τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες. Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος του ελληνικού παραρτήματος του οργανισμού κάνει λόγο για αδυναμία των φτωχότερων οικογενειών να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους, καθώς και για εντεινόμενο κοινωνικό αποκλεισμό πρόδηλο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πια η μεσαία τάξη.

Παράλληλα, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι εκτός από τα προβλήματα σίτισης, ένα άλλο πρόβλημα είναι και ο αυξανόμενος αριθμός των αστέγων, με το συνδυασμό να θεωρείται από πολλούς ως η απαρχή μιας επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Το άρθρο καταλήγει με δηλώσεις της επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Μπορούμε» Ξένιας Παπασταύρου, η οποία επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων έχουν χάσει τον αριθμό καθώς είναι πια αθρόα η προσέλευση όσων έχουν ανάγκη. Σημειώνεται ότι η οργάνωση «Μπορούμε» διανέμει φαγητό που προσφέρουν δωρεάν αλυσίδες σουπερ μάρκετ, φούρνοι και ξενοδοχεία προς 700 εθελοντικές κουζίνες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.

Στην ειδική στήλη Guardian Witness η εφημερίδα παρακινεί τους αναγνώστες της να δημοσιοποιήσουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες ή ιστορίες που αφορούν στο πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εστιάζοντας την προσοχή σε ιστορίες που αφορούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης και προσφεύγουν σε εθελοντικές οργανώσεις διανομής φαγητού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο