Κλείσιμο

ΕΛ.ΑΣ: Εξάρθρωση σπείρας που εκπόρνευε ανθρώπους (video)

Την εξάρθρωση  σπείρας, η οποία διακινούσε και εμπορευόταν ανθρώπους με στόχο την εκπόρνευσή τους πέτυχε η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις ισπανικές Αρχές και με τη σημαντική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που διενεργήθηκε την Πέμπτη, η Αστυνομία συνέλαβε 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 16 μελών της οργάνωσης. Έρευνες έλαβαν χώρα σε πέντε νομούς της Ελλάδας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 80 αστυνομικών.

Δεκαεννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, απελευθερώθηκαν 20 θύματα της συμμορίας, 14 αλλοδαπές γυναίκες και έξι αλλοδαποί άνδρες.

Η οργάνωση εκτιμάται πως είχε διακινήσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η «στρατολόγηση» των θυμάτων γινόταν στην Δομινικανή Δημοκρατία. Τελικός προορισμός ήταν η Ισπανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Τουρκία και την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρώτος πυρήνας της σπείρας, που δρούσε στην Δομινικανή Δημοκρατία, είχε ως αποστολή να εντοπίζει άτομα που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και να τα πείθει να μεταβούν στην Ισπανία, με την υπόσχεση ότι εκεί θα τους έβρισκαν νόμιμη εργασία και μία καλύτερη ζωή.

Για την πραγματοποίηση του «ταξιδιού σωτηρίας» το οποίο τους υπόσχονταν, κάθε άτομο κατέβαλε στους σύγχρονους δουλεμπόρους 5.000 - 6.000 ευρώ.

Τα θύματα στη συνεχεία ταξίδευαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα μέλη του δεύτερου πυρήνα τους αφαιρούσαν τα διαβατήριά τους, τα παραποιούσαν ώστε να μην φαίνεται η σφραγίδα εισόδου στην Τουρκία και τα ταχυδρομούσαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πυρήνας χρέωνε τα θύματα 40 έως και 100 ευρώ ημερησίως για έξοδα διαμονής. Σε περίπτωση που τα θύματα δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τα εξανάγκαζαν είτε να εκπορνεύονται είτε να μεταφέρουν ναρκωτικά κατά την επικείμενη μετάβασή τους στην Ελλάδα, όπου εισέρχονταν παράνομα.

Ο τρίτος πυρήνας έδρευε στην Ελλάδα. Τα μέλη της σπείρας παραλάμβαναν τα θύματα και τα μετέφεραν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στη συνέχεια, πλαστογραφούσαν νομιμοποιητικά έγγραφα των ισπανικών Αρχών, για τα οποία ζητούσαν από τα θύματα υπέρογκα ποσά.

Σε περίπτωση που οι διακινούμενοι δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα, τότε ζητούταν η συνδρομή συγγενών τους, ή, εάν επρόκειτο για γυναίκες, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε κρυφούς οίκους ανοχής, με πελάτες που οι ίδιοι έβρισκαν.

Στη συνέχεια, και αφού είχαν πλέον εφοδιάσει τα θύματά τους με πλαστά Ισπανικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα προωθούσαν αεροπορικώς στην Ισπανία. Εκεί, τα θύματα εξαναγκάζονταν από τα μέλη του τέταρτου πυρήνα να εκπορνεύονται σε οίκους ανοχής που εκμεταλλεύονταν η εγκληματική οργάνωση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, σωματεμπορία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).

Θα οδηγηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ