Κλείσιμο

Σειρά αλλαγών για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.

Η κυριότερη τροποποίηση αφορά τη δυνατότητα που δίνεται στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται) ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές, έως μέχρι 45 θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, με επιφάνεια έως 250 τ.μ.

Μία ακόμα αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει πως οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, αντί για δύο που προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, προστέθηκε η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μία φορά ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2015.

Σε περίπτωση μάλιστα που οι αντιπεριφερειάρχες δεν εκδώσουν τις εν λόγω αποφάσεις εντός της τρίμηνης προθεσμίας, τότε προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σε βάρους τους.

Επίσης, αφαιρέθηκε η διαφοροποίηση για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου κατά την αρχική ρύθμιση την απόφαση θα ελάμβαναν οι Δήμαρχοι αλλά με την τροποποίηση που έγινε μεταφέρθηκε στους αντιπεριφερειάρχες. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το ΠΑΣΟΚ, που είχε ζητήσει τη διαφοροποίηση, άλλαξε γνώμη, και το υπουργείο δεν έχει λόγο να μη δεχθεί την αλλαγή.

Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί (λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες) έως τις 8 το βράδυ.

Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς για τις τουριστικές περιοχές, όπου η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει διευρυμένο ωράριο.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στη Βουλή ότι η ρύθμιση ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2011 μόνο σε πέντε από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει απόλυτη απαγόρευση.

Τόνισε ακόμη ότι η ρύθμιση διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες, όπως ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, να κάνουν τις αγορές τους και τη συγκεκριμένη ημέρα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ