Υπό παρακολούθηση ήταν οι δύο των «Πυρήνων» - Ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του ενός

Σε προσχέδιο προκήρυξης για επίθεση που είχε εντοπίσει η αστυνομία σε κάδο απορριμμάτων ταυτοποιήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των δύο συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Για περισσότερες από τριάντα ημέρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κατέγραφε τις κινήσεις των δύο 30χρονων που συνελήφθησαν, το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στο διάστημα από την 7η Ιουνίου έως και την 3η Ιουλίου.

Οπως μάλιστα ανακοινώθηκε χθες, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν ήδη από τη Δευτέρα στα χέρια τους το χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης που αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Indymedia, με το οποίο η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI αναλάμβανε την ευθύνη για την αποστολή δέματος-βόμβας στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.Ο ένας από τους συλληφθέντες διέμενε στο αναρχικό στέκι «Ναδίρ» της Θεσσαλονίκης. Θεωρείται «ηγετική» φυσιογνωμία του αντιεξουσιαστικού χώρου στη συμπρωτεύουσα, είναι αρνητής στράτευσης, ενώ έχει συλληφθεί τέσσερις φορές στο διάστημα 2006-2012.

 Η τελευταία μάλιστα σύλληψή του, το 2012, αφορούσε συμμετοχή σε επεισόδια μεταξύ «αντίπαλων» ομάδων αναρχικών. Είχε κατηγορηθεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αντίθετα, ο δεύτερος από τους συλληφθέντες διέμενε σε διαμέρισμα 3ου ορόφου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, στρατολογήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Και οι δύο κατηγορούνται για συνολικά τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο διάστημα από 7/6 έως 3/7. Πρόκειται για την επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, την τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο Αργος, και την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο. Για την πρώτη από τις επιθέσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ για τις άλλες δύο από το ελληνικό «παράρτημα» της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας, το οποίο θεωρείται οργάνωση-δορυφόρος της Συνωμοσίας. Από το περιεχόμενο των προκηρύξεων προκύπτει ότι καθεμιά από τις παραπάνω επιθέσεις εντασσόταν σε αυτό που οι ίδιοι οι συντάκτες των κειμένων αποκαλούν «Σχέδιο Φοίνικας» και παρέπεμπε στην προσπάθεια «αναγέννησης της Συνωμοσίας μέσα από τις στάχτες της».

Στους συλληφθέντες όμως αποδίδεται και ο εμπρησμός του 3ου ορόφου του ξενοδοχείου Sheraton στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στις 26 Ιουνίου. Αυτό, διότι δύο ημέρες μετά το συμβάν είχε αναρτηθεί από τη «Μονάδα Θυμού» στο Διαδίκτυο προκήρυξη ανάληψης ευθύνης που έφερε συμπληρωματικά (σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνες αναρχικούς και τον απεργό πείνας Κώστα Σακκά) την υπογραφή της Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας - FAI και τίτλο «Σχέδιο Φοίνικας - Πράξη Τρίτη».

Στο διάστημα της αστυνομικής παρακολούθησης που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, προέκυψε ότι οι δύο 30χρονοι πραγματοποιούσαν τις μεταξύ τους συναντήσεις σε χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιούνταν ως σκοπευτήριο. Εχουν καταγραφεί επισκέψεις τους σε βιβλιοπωλεία (της Θεσσαλονίκης) και ταχυδρομεία (στην Καβάλα) απ’ όπου αγόρασαν φακέλους που είτε χρησιμοποίησαν είτε σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι στο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη σύλληψή του ο 30χρονος αντιεξουσιαστής από το «Ναδίρ» πραγματοποιούσε τακτικά ταξίδια στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκεπτόταν έγκλειστα μέλη των Πυρήνων. Την περασμένη Δευτέρα, ο 30χρονος από τη Σταυρούπολη έσκισε σε 48 κομμάτια το χειρόγραφο της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την αποστολή δέματος-βόμβας στον κ. Χωριανόπουλο και το πέταξε μαζί με άλλα σκουπίδια σε κάδο απορριμμάτων 700 μέτρα μακριά από το σπίτι του. Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν και επανασυναρμολόγησαν το χειρόγραφο, αναμένοντας την ανάρτησή του στο Indymedia. Ετσι, αμέσως μόλις η προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε (στις 6.19 το απόγευμα της Πέμπτης) στο Διαδίκτυο, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των δύο 30χρονων.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής, δεν πρέπει να μας αποκοιμίζουν οι επιτυχίες, είναι μια μάχη την οποία η ελληνική κοινωνία μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Αναδημοσίευση: kathimerini.gr
Του Γιάννη Σουλιώτη
Πηγή: skai.gr