Αρχίζει αύριο - Τετάρτη - το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους

Αρχίζει αύριο - Τετάρτη - το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων που διαρκεί ένα μήνα. Το Ραμαζάνι, προέρχεται από το τουρκικού «Ραμαζάν» και αραβικού «Ραμαντάν», είναι θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (= μικρή εορτή).

Το Ραμαζάνι, ως μηνιαία εορτή νηστείας, αντιπαραβάλλεται με τη χριστιανική εορτή της Σαρακοστής, με σχεδόν ταυτόσημο χαρακτήρα, όχι όμως με ερμηνεία περί της «παράδοσης Ευαγγελίου». Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα islam.gr,
«... Κοινωνικά η νηστεία φέρνει κοντά τους φτωχούς και τους πλούσιους, αφού ζητάει από τους πρώτους να κάνουν υπομονή για τη φτώχεια τους και από τους άλλους να βοηθήσουν τους φτωχούς με κάθε μέσον.

Ζητάμε από κάθε μουσουλμάνο να είναι στο ύψος των περιστατικών και να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση, ένα καλό παράδειγμα με τις καλές και ηθικές πράξεις τους.

Να είναι καλό παράδειγμα με την υπομονή του, με το να βοηθάει όποιον έχει ανάγκη, με το να συγχωρέσει όσους δεν του φέρονται καλά και όχι μόνο, αλλά να τους φέρεται αυτός καλά και ας είναι αυτοί οι φταίχτες και να παρακαλέσει τον Αλλάχ να τους συγχωρέσει και να τους ευλογήσει.

Όποιος μπορεί να φτάσει σε τούτο το σημείο, έχει νικήσει πραγματικά τον εαυτό του».

Πηγή: newsdesk ΣΚΑΪ