Σγουρός: Οι Περιφέρειες δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για την αντιπυρική προστασία

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν εισπράξει οι Περιφέρειες από το κράτος για την αντιπυρική προστασία, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού εξαιτίας των βροχοπτώσεων έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως η βλάστηση και αναμένονται επίσης υψηλές θερμοκρασίες. Αν και οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, έχουν επωμισθεί αρμοδιότητες συντονισμού και επίβλεψης του έργου της Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τους απαραίτητους πόρους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο δεν έχουν εισπράξει κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

Επίσης, σημειώνεται ότι πέρα από την έλλειψη πόρων οι δευτεροβάθμιοι ΟΤΑ «έχουν να αντιμετωπίσουν τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας» και γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις όπου οι δαπάνες λειτουργίας των μέσων που διέθεταν οι Περιφέρειες στην πυρόσβεση δεν εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για αποτελεσματικό συντονισμό και ξεκάθαρο καθορισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων στην πυροπροστασία φορέων.

Πηγή: skai.gr