Συνάντηση του ρώσου πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής, απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε τον Ρώσο Προκαθήμενο στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον Πατριάρχη, συνόδευαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.

Ο Ρώσος Πατριάρχης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την φιλοξενία της οποίας έτυχε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τόνισε ότι Έλληνες και Ρώσοι είναι αδελφοί λαοί με κοινό στοιχείο και θεμέλιο την Ορθοδοξία. «Ένα θεμέλιο», όπως είπε, «ακλόνητο, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για τους παράλληλους βίους των δύο λαών, αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας -επισημαίνοντας συγχρόνως ότι οι σχέσεις των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα είναι εγκάρδιες- και τόνισε την ανάγκη οι δύο Εκκλησίας να συμβαδίζουν για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα εφέτος αναμένονται πολλοί τουρίστες.

Αμέσως μετά την παρασημοφόρηση του Ρώσου Πατριάρχη ακολούθησε ολιγόλεπτη συζήτηση κατά την οποία ο κ.κ. Κύριλλος, αναφέρθηκε εκ νέου στους κοινούς πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, τονίζοντας την υπερχιλιετή κοινή πορεία μας, μετά τον Κύριλλο και Μεθόδιο. Μίλησε, επίσης, και για τους χιλιάδες Ρώσους πολίτες Ποντιακής καταγωγής που προσέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά και στο κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας σήμερα, από οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από Ουκρανία, Λευκορωσία κλπ.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Μόσχας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου στις 4 το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη με προορισμό το 'Αγιον Όρος.

Πηγή: skai.gr