Βόρειο Αιγαίο: Ενδιαφέρον για υδροπλάνα και υδατοδρόμια στα νησιά

Στοχεύοντας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που διανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τις πρώτες διερευνητικές της κινήσεις, προκειμένου να δώσει στα νησιά αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, με επιστολές του στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στον γενικό γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γιώργο Γιαννούση και στον διευθύνοντα σύμβουλο του «Invest in Greece» Στέφανο Ησαΐα, ενημέρωσε για την πρόθεση της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στην ανάπτυξη αυτής της δράσης και ζητά την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και σχετικές επαφές που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται. Στόχος της προσπάθειας, είναι η ένταξη της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, περιφέρειες, δήμοι, ενώσεις πρόσωπων αλλά και το Δημόσιο, θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Αυτά θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με ΣΔΙΤ ή διαδικασίες «Fast Track», ενώ έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (όπου δηλαδή δεν θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες- τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το διαμορφωμένο πλαίσιο, θα υποβάλλουν τους φακέλους τους στην «Invest in Greece» και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων, θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, με αφορμή την εξέλιξη αυτή δήλωσε:

«Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών και κρίνουμε πως η προοπτική λειτουργίας υδατοδρομίων, εκτός του ότι δημιουργεί σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, θα συμβάλλει και στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των νησιών μας. Συγχρόνως θα ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί για τα νησιά μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργώντας ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη για τις νησιωτικές μας κοινωνίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr