Δένδιας: Νομοθετική πρωτοβουλία για τις "μικρές" διαδηλώσεις

Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια θα έχουν στις 12 το μεσημέρι τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του ίδιου του υπουργού.

Στο επίκεντρο θα τεθεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόθεση της ηγεσίας υπουργείου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και έως τον Οκτώβριο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες στις λεγόμενες "μικρές" διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στους κεντρικού οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων.

Πληροφορίες της Καθημερινής κάνουν λόγο ότι έχει ήδη συνταχθεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος και πλέον, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να κατατεθεί και να εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

"Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον τουρισμό στην πρωτεύουσα" δήλωσε στην Καθημερινή ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως μικρές διαδηλώσεις θεωρούνται αυτές με συμμετοχή 100-150 περίπου ατόμων.

Το "σχέδιο Δένδια" προβλέπει τη θέσπιση 15 κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται εάν οι διαδηλωτές θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά παράμετροι όπως η οικονομική δραστηριότητα και η συχνότητα των κινητοποιήσεων σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διευκρινίζουν πως οι όποιοι περιορισμοί δεν θα αφορούν στις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων όπως για πχ οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι "μικρή" ή "μεγάλη" θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Πάντως, αρνητικά ήταν τα μηνύματα που εκπέμπει η ΓΣΕΕ με στέλεχoς της να δηλώνει στην Καθημερινή ότι "το θέμα των κινητοποιήσεων δεν λύνεται με νομοθετική πρωτοβουλία".
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ