Κλείσιμο

Ξεκίνησε η αποστολή των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης προς τους εκπαιδευτικούς

Από το μεσημέρι άρχισε η επίδοση στους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης, από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ο εκπαιδευτικός τα φύλλα είτε θυροκολλούνται, είτε δίδονται σε οικείο πρόσωπο.

Η ΟΛΜΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της απόφασης. Το ανώτατο δικαστήριο ενδέχεται λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης να εκδώσει απόφαση πολύ σύντομα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι «εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαλόγου που υπήρχαν, αλλά όταν στην τελευταία συνάντηση συνδικαλιστής είπε στον υπουργό Παιδείας θα το κάνουμε (την απεργία) τώρα γιατί έχουμε τη συνδικαλιστική δύναμη του πυρός», εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε «τι περιθώρια διαλόγου υπάρχουν όταν τα αιτήματα είναι να καταργηθούν νόμοι που ψηφίστηκαν, κυρίως, την τελευταία τριετία», εξηγώντας ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αποφασίστηκε η υλοποίηση των αποφάσεων που είχε ήδη ληφθεί.

Υπογράμμισε ότι τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις ήδη βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογία και επεσήμανε ότι 100.000 οικογένειες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και σε ομηρία με ομήρους τα ίδια τα παιδιά.

Σημείωσε ότι η επιστράτευση γίνεται ως μέτρο προστασίας της κοινωνίας γιατί υπάρχει απειλή προς το δημόσιο συμφέρον και τόνισε ότι η επιστράτευση γίνεται βάσει νόμου του 2007 και ότι βάσει κάποιου «χουντικού» νόμου, όπως αναφέρουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προτροπή της ομηρίας είναι τέτοιος λόγος» είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Την ίδια ώρα, οι καθηγητές συντονίζουν την δράση τους σήμερα προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κατά της απόφασης επιστράτευσης, με την ΟΛΜΕ να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι οι καθηγητές δεν είπαν πως δε θέλουν να γίνουν οι εξετάσεις. Αναφερόμενος στην επιστράτευση τόνισε ότι «παραβιάζονται να συνταγματικά μας δικαιώματα», τονίζοντας ότι υπάρχει επιστράτευση, χωρίς να υπάρχει απεργία.

Εξήγησε ακόμα πως είναι δύσκολο για την ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία, καθώς χρειάζεται το 66,6% των ψήφων των τοπικών ΕΛΜΕ.

Ο κ. Παπαχρήστος χαρακτήρισε προβοκατόρικα όσα λέγονται ότι οι καθηγητές, ως «αντίποινα» για την επιστράτευση σκοπεύσουν να υπονομεύσουν τη διόρθωση των γραπτών, λέγοντας «δεν πρόκειται να παίξουμε με κανέναν».

Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 19:00 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) δεν έχουν λάβει απόφαση για απεργία ακόμη, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να την καταδικάζουν και συνδικαλιστικά σωματεία να ανακοινώνουν συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση.

Την συμπαράστασή της στους καθηγητές εκφράζει η ΔΟΕ, μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα αποφασίσει μέσα στην ημέρα για ενδεχόμενη κινητοποίηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ