«Περισσότερη Ευρώπη όχι λιγότερη, η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό»

Ο ευρωσκεπτικισμός, η οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και οι ευρωεκλογές του 2014, ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου- «ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρώπης εν μέσω μιας βαθειάς και επικίνδυνης κρίσης, όχι μόνο οικονομικής και κοινωνικής αλλά και κρίσης των θεσμών και τελικά κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι τελευταία ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος και πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει ένα υπερεθνικό κίνημα ιδεών που απηχεί το πνεύμα των καιρών στην ήπειρό μας, αυτό είναι των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, όχι των φίλων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Αναλύοντας τις αιτίες αυτού του φαινομένου, έκανε λόγο για ένα θέμα ουσίας, το οποίο, όπως είπε, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Ένωση εξ αρχής. «Η ΕΕ, όπως είναι γνωστό, είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού Ευρωπαϊκών ηγεσιών των ευρωπαϊκών ελίτ. Η ολοκλήρωση σε πολιτικό αλλά ακόμα και οικονομικό επίπεδο δεν αποτέλεσε ποτέ αίτημα των ευρωπαϊκών λαών», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε, ότι παρά τις τεράστιες κατακτήσεις που έγιναν εφικτές χάρις στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, κατακτήσεις που πολλοί -ιδίως οι νεότεροι- θεωρούν αυτονόητες, η ΕΕ δεν ενίσχυσε όσο θα έπρεπε τη δημοκρατική της νομιμοποίηση. Κάνοντας μια αναδρομή στον τρόπο που η ΕΕ χειρίστηκε την πρόσφατη κρίση, ο κ. Κούρκουλας υποστήριξε ότι η αντιμετώπισή της ήταν ελλειμματική και τόνισε ότι σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο υφυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δεν αποποιείται των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί, και παρατήρησε ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα δυστυχώς παγιδεύτηκε στη δημαγωγική διάκριση των πολιτικών δυνάμεων σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές».

Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι στην πραγματικότητα οι θεσμοί της Ευρωζώνης ήταν απροετοίμαστοι για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό νότο και υποστήριξε ότι η ορθή απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Τέλος, σημείωσε με νόημα ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις πρέπει να συνοδεύονται και από ξεκάθαρη αναφορά στις ευρωπαϊκές αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Από τη πλευρά της η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της 9ης Μαΐου πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματά τους εντός αυτής. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μεγάλα κενά στον τομέα αυτόν, που επιβάλουν την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Ελλήνων και υποστήριξε ότι τόσο τα ΜΜΕ όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότεινε να ξεκινήσει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για το τι σημαίνει η αποχή στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα δράσεις ώστε η οικονομική κρίση να μην πλήξει άλλο την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο η δημοσιογράφος και πρέσβης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013 για την Ελλάδα Σία Κοσιώνη και παρατήρησε ότι κάθε βήμα προς τα πίσω αποτελεί μια κοινή ήττα και μια νίκη για τους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης παρουσίασε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2013 για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν έξι τηλεοπτικά βίντεο με θέμα: "Ευρωψέματα- Ας πούμε την αλήθεια", τα οποία απαντούν σε διάφορα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και αποτελούν προϊόν συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τέλος, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό για την Ημέρα της Ευρώπης εγκαινιάστηκε και ο νέος Ευρωπαϊκός Χώρος υποδοχής και εργασίας δημοσιογράφων και νέων (Europe House) στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: skai.gr