Τοπική αυτοδιοίκηση: Χαμηλή η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνονται οι απορροφήσεις κονδυλίων από την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου. «Οι εντάξεις έργων με τελικούς δικαιούχους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συμβασιοποιημένα έργα έχουν ύψος 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ οι απορροφήσεις υπολογίζονται σε 730 εκατομμύρια ευρώ. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να το πω αλλά αυτή είναι η επίδοση των τοπικών αυτοδιοικήσεων μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να ήταν άλλη» ανέφερε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, μιλώντας στην πρώτη περιφερειακή αναπτυξιακή ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Αναφερόμενος στην επισήμανση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής, Δήμητρας Κανελλοπούλου ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση της χώρας στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο κ. Βιρβιδάκης επισήμανε πως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δήμοι και οι περιφέρειες.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη στο θέμα των στερεών αποβλήτων και της διαχείρισής τους. Η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα πρόστιμα που θα έρθουν είναι υπολογίσιμα» σημείωσε η κ. Κανελλοπούλου. Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι σε αυτήν υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανισμούς περιβαλλοντικής προστασίας, παρακολούθησης και προστασίας της βιοποικιλότητας. «Υπάρχουν ακόμη δύο ανοιχτοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Περιφέρεια. Σίγουρα έγινε μεγάλη πρόοδος και έκλεισαν πολλοί, όμως μένει ακόμη να αποκατασταθούν 69 χωματερές και αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου» πρόσθεσε.
Επιπλέον γνωστοποίησε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χρηματοδοτηθούν μόνο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, όπως ακριβώς προβλέπεται από την οδηγία - πλαίσιο για τα στερεά απόβλητα, με προγράμματα πρόληψης στην παραγωγή αποβλήτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά πολύ ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα που φτάνουν στις εγκαταστάσεις.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε: «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας μας. Υπενθυμίζω ότι ήμουν επί οκτώ χρόνια δήμαρχος στην περιοχή του Κουρουπητού. Και εκεί αναλάβαμε τις ευθύνες μας, και εμείς και οι πολίτες, και αυτή τη στιγμή υπάρχει και λειτουργεί πρότυπη μονάδα. Εφόσον αναλάβουμε τις ευθύνες μας το πρόβλημα θα λυθεί και θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας» πρόσθεσε με νόημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr